Nya svenskar på is och snö

Klarblå himmel. Strålande sol. En dag som gjord för skid- och skridskoåkning. Och det är precis vad drygt 200 nya svenskar gör i Luleås Alperna - Hertsö kullar. De åker, ramlar, kliver glatt upp igen och åker vidare.- Mycket kul, säger Jill Delaperia med rötter på Filippinerna.

Foto:

LULEÅ2009-02-25 06:00
Det är fettisdag och semlor är ett självklart inslag på den av Röda korset och Hertsö miljögård arrangerade friluftsdagen på Hertsö kullar. Men de kommer senare liksom korven och halalalternativet. Först ska de nya svenskarna prova på att åka skidor och skridskor. Pulka och stjärtlapp är två alternativ.
Mycket kul
Skoterklubben har pistat backar. Kommunen har spolat upp en skridskobana. Ormbergets skidanläggning har gjort spår och lånar ut längdskidor och pjäxor. Personal från bland annat Ormberget, Luleå hockey och komvux hjälper till med pjäx- och skridskopåtagning och ger instruktioner.
Jill Delaperia som kom till Sverige från Filippinerna för drygt ett år sedan har svårt med balansen och stödjer sig krampaktigt på stavarna när hon glider i väg. Hon håller på att ramla - framåt och bakåt. Men hon lyckas hålla sig uppe och ta sig runt spåret.
- Det är mycket kul, säger hon med ett stort, förnöjt leende.
Ramlar och kliver upp
Jill Delaperia tar av sig skidor och pjäxor och tar sikte på skridskobanan där nästa utmaning väntar. Hon ramlar, kliver upp, ramlar, tar några skär, ramlar, tar ytterligare några skär, kliver av och överlåter skridskorna till en annan ny svensk. Kommentaren är lika entusiastisk som efter skidturen:
- Kul! säger hon och tar av baskern för att svalka av sig.
Trivs mycket
Sadaf Azarnia som kom från Iran för tre år sedan är lika glad som Jill Delaperia när hon stakar sig runt skidspåret.
- Det är mycket trevligt och jättekul. Jag trivs mycket, säger hon.
Bereket Tesfamichael, med rötterna i Eritrea och svensk sedan tre år tillbaka, lämnar skidspåret och börjar åka "off-pist" uppför en backe men ångrar sig snabbt och vänder. Han vinkar glatt till en kamrat - med stavarna.
Hoppas på talanger
Kjell Nordell, konsulent inom kommunserien i ishockey, stöttar och hjälper på skridskobanan. Han hoppas på nya talanger till Luleå hockey.
- Kanske inte bland dem som är här i dag men deras barn. När föräldrarna lär sig åka och blir intresserade så kan de föra över intresset till barnen, säger han hoppfullt.
Himlen är blå. Solen strålar. De nya svenskarna provar med humöret på topp det nya landets vintersporter. De tycker att allt är kul. Mycket kul.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om