Nya stamnätet – avgörande för Hybritplacering i Luleå

Om man enbart ser till planeringen av stamnätet så har Luleå och Svartön ett tidsmässigt övertag gentemot Gällivare och Vitåfors. Däremot är det oklart hur en ledning som ska transportera effekt i de mängder som behövs för att kunna producera en miljon ton järnsvamp per år ska kunna dras i centrala delarna av Luleå.

"Det nya stämnätet är en förutsättning för att det ska finnas kapacitet att få fram effekten. I planeringen för det nya stamnätet finns en kraftnätstation i närheten av Luleå", säger Tobias Edfast.

"Det nya stämnätet är en förutsättning för att det ska finnas kapacitet att få fram effekten. I planeringen för det nya stamnätet finns en kraftnätstation i närheten av Luleå", säger Tobias Edfast.

Foto: Mariann Mannberg

Luleå2020-09-23 05:00

Svenska kraftnät är den myndigheten som kommer att hantera en utbyggnad av kraftnätet i Norrbotten för att kunna transportera den stora mängd el som behövs till demonstrationsanläggningen som ska placeras antingen i Gällivare eller Luleå.

– Vid en eventuell placering i Vitåfors befinner vi oss i en tidig fas och vi har påbörjat en utredning för en kraftnätsdragning. I Luleås fall finns det redan en färdig utredning som har varit ute på samråd, säger Tobias Edfast, chef för nätutveckling vid Svenska kraftnät. 

Enligt honom finns det genom den planerade nya kraftledningen till Finland möjlighet att få ut den extra effekt som behövs till en anläggning i Luleå.

– Det nya stämnätet är en förutsättning för att det ska finnas kapacitet att få fram effekten. I planeringen för det nya stamnätet finns en kraftnätstation i närheten av Luleå och från den är det möjligt för Vattenfall att drar elen vidare till centrala delarna av Luleå, säger Tobias Edfast.

Det nya stamnätet är inte planerat att sträcka sig in i Gällivare kommun utan skulle enligt honom behöva ytterligare en ledning för att göra det möjligt att transportera el till Vitåfors. Byggandet av en sådan ledning har förutsättningar att bli klar relativt fort men det krävs gott samarbete med övriga parter. Trots det, menar Tobias Edfast, att det alltid finns risker för att ett ledningsprojekt som kan leda till förseningar. 

Men fördelen i Luleås fall är att dragningen är projekterad och att den har varit ute på samråd. Det gör att det tidsmässigt kan finnas en fördel som kan tala för en placering av demonstrationsanläggningen på Svartön/Hertsöfältet.

På frågan om det finns en risk att ärendena försenas av eventuella överklaganden uppger Tobias Edfast att de från Svenska kraftnäts sida jobbar med utvecklingen av stamnätet. Frågor som är kopplade till dragningen i centrala delar av Luleå är något som Vattenfall är bättre lämpad att svara på, men han säger:

– Vi jobbar utifrån den angivna tidplanen som Hybrit har satt upp men det är inte bara vi som är involverade i processerna utan vi är mycket beroende av andra för att det ska gå att genomföra enligt den angivna tidsplanen, säger Tobias Edfast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!