Nya siffror: Här chefar kvinnorna

I Överkalix kommun är merparten av cheferna kvinnor. I Boden är övervikten av män mycket stor på chefsposterna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

LULEÅ.2017-03-16 15:41

Det visar nya siffror från Statisktiska Centralbyrån, SCB, som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Överkalix är näst bäst i jämställdet i landet när det gäller chefsjobben, och sticker ut rejält i statistiken för Norrbotten. 57 procent av cheferna är kvinnor, medan 43 procent att chefsjobben är manliga. I Bodens kommun är hela 70 procent av cheferna män, men bara 30 procent kvinnor

– Glädjande siffror förstås. Men det är inte så att vi kvoterar in kvinnor på något sätt. Vi ser till kompetensen och försöker få in duktigt folk som chefer, och det kan, och ska förstås vara både män och kvinnor, säger Astrid Isaksson som är kommunchef i Överkalix.

– Generellt sett är det mansdominans bland chefer i landet, mest uttalat i det privata näringslivet. Män är överrepresenterade på den här typen av poster, säger forskaren Klara Regnö, vid Göteborgs universitet och Mälardalens högskola, till Nyhetsbyrån Siren som

Bara Bjurholm i Västerbotten är bättre i landet än Överkalix med 61 procent kvinnor och 39 procent kvinnor i chefspositioner.

Har ni fört någon kampanj för att öka andelen kvinnor på chefspositioner?

– Nej, inte sedan jag började här för ett år sedan i alla fall, säger Astrid Isaksson.

Är du förvånad över de smickrande sifforna för Överkalix kommun när det gäller jämställdheten?

– Det är jag inte. Vi har fått signaler tidigare på att ligger bra till.

Statistiken bygger på SCB:s yrkesregister för 2015 och exkluderar politiker, högre tjänstemän och vd:ar. I 124 kommuner var könsfördelningen bland cheferna jämställd. I över hälften av kommunerna var andelen kvinnliga chefer lägre än 40 procent.

Enligt forskaren Klara Regnö varierar andelen kvinnor i chefsposition i olika branscher, och är högre i kvinnodominerade yrken.

– Där det jobbar fler kvinnor, där är det också fler kvinnor som är chefer. Men man kan se att det är en högre andel av männen som blir chefer även i de branscherna, säger hon..

Skillnaderna på kommunnivå kan bero på hur arbetsmarknaden på orten ser ut.

- Det beror sannolikt på sammansättningen av olika typer av arbetsgivare i kommunerna. I kommuner som till exempel har en stor mansdominerad tillverkningsindusti blir andelen män högre än i en kommun där kommunen är en stor arbetsgivare, säger Klara Regnö, till Nyhetsbyrån Siren.

I Norrbotten är det bara i Överkalix som övervikten av kvinnliga chefer är större, men även i Övertorneå är skillnaden förhållandevis liten mellan könen. Boden har den största övervikten av manliga chefer, men även i Arvidsjaur, Kiruna, Piteå och Luleå är det mest män på chefsposterna.

FAKTA

Andelen kvinnor och män i chefsposition i kommunerna.

Första siffran avser kvinnor, och den andra män, i procent.

Arjeplog: 48 - 52

Arvidsjaur: 35 - 65

Boden: 30 -70

Gällivare: 42 - 58

Haparanda: 41 - 59

Jokkmokk: 42 - 58

Kalix: 40 - 60

Kiruna: 36 - 64

Luleå: 40 - 60

Pajala: 40 - 60

Piteå: 38 - 62

Älvsbyn 42 - 58

Överkalix 57 - 43

Övertorneå 49 - 51

( Källa: Nyhetsbyrån Siren )

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!