Innan den första juli 2022 måste varje bensinmack i Sverige säkerställa sina rörledningar mot rost och fukt. Myndigheten för samhällsbeskydd och beredskap kräver bland annat att alla metallrör ska ersättas av plastledningar.
Den nya miljöskyddslagen kan innebära miljonkostnader. Varje bensinstation åläggs att bekosta en marksanering ifall gamla läckage upptäcks under arbetets gång.
Staffan Magnusson, vd på OK Norrbotten, tror inte att det kommer att utgöra problem för företagets mest lönsamma bensinstationer, men varnar för att det kan medföra att mindre mackar tvingas stängas i länets inland.
– Jag vill inte gå ut med exakta antal. Våra beräkningar visar att för OK Norrbottens del handlar om ett antal hotade mackar på mindre orter som har för små försäljningsvolymer för att klara av att bära de ökade kostnaderna, säger Staffan Magnusson.
Branschorganisationen Svensk Bensinhandel varnar för att regeländringen kan innebära att uppemot 500 mackar i Sverige hotas av nedläggning. De flesta ligger på mindre orter.
Gunilla Nilsson Ylitalo är ordförande i den ekonomiska förening som driver Ullattimacken. Föreningen med ett 150-tal andelsägare bildades för sju år sedan när den tog över en före detta OK-mack.
Nu står macken inför ett ödesår. En offert har begärts in från ett företag som har kapacitet att genomföra de nödvändiga förändringarna, men Ullattimackens ordförande vet i dag inte hur arbetet ska finansieras.
– Jag är orolig inför framtiden. Föreningen klarar inte en så stor merkostnad utan statligt stöd. Kanske behöver även kommunen hjälpa till. Dessutom vet vi inte om kostnaden kommer att stanna vid en miljon kronor. Ingen vet vad vi kommer att hitta när vi börjar gräva, säger Gunilla Nilsson Ylitalo.
Ullattimacken är i dag en samlingspunkt i byn. Den fungerar även som mataffär, post, apotek samt utlämningsställe för Systembolaget.
– Jag är inte säker på att alla i byn är medvetna om hur stora summor det handlar om. Det känns som det är bråttom nu. Om vi förlorar möjligheten att sälja bränsle har jag svårt att se hur vi ska överleva.
Regionrådet Nils-Olov Lindfors är oroad. Han bekräftar att det pågår samtal mellan Region Norrbotten och länsstyrelsen i Norrbotten om ett riktat stöd mot mindre bensinstationer och livsmedelsbutiker i glesbygden.
– Det här handlar i grunden om ett nationellt beslut. Det är svårt att argumentera emot den här typen av miljöfrågor, utan vårt uppdrag är att säkerställa att verksamheten kan överleva. Det är en mycket viktig fråga. För min hemby, Moskosel, skulle det innebära att man tvingas köra till Arvidsjaur för att handla livsmedel eller tanka. Det är inte rimligt, säger Nils-Olov Lindfors.
Hur många bensinstationer är hotade i Norrbotten?
– Det har jag inte klart för mig. Jag har gett tjänstemännen på regionen i uppdrag att ta fram ett underlag, men av vad jag kan förstå handlar det om många mackar, framför allt om små mackar som inte tillhör de stora kedjorna. Rent generellt kan det bli tal om två former av stöd. Från regionens del kan vi skjuta till ett driftstöd medan länsstyrelsen kan bidra med ett investeringsstöd. Samtal pågår som förhoppningsvis ska leda fram till åtgärder. Det här en prioriterad fråga, men jag kan i dag inte ge någon tidpunkt men det måste ske så fort som möjligt.