Bo Eriksson, ordförande Lärarförbundet i Luleå, organiserar bland annat förskollärare. Enligt honom kommer facket att följa utvecklingen noggrant.
–Just nu kan vi inte göra så mycket. Dessutom är våra chefer är bakbundna, det är ju Folkhälsomyndighetens råd som gäller.
På måndagen kom alltså de nya rekommendationerna gällande covid-19. De innebär att förskolebarn, samt alla fullvaccinerade och de som har haft covid-19 det senaste halvåret, kan återvända till förskola, skola, jobb och fritidsaktiviteter efter ett feberfritt dygn och om de känner sig friska.
De behöver som regel inte heller testa sig för covid-19. Rekommendationen gäller även om personen fortfarande har vissa luftvägssymtom.
"Individer och vårdnadshavare behöver med stöd av dessa rekommendationer göra en egen bedömning av när de själva eller barnet har ett tillräckligt gott allmäntillstånd för att återgå till förskola, skola, fritidsaktiviteter och arbete", skriver Folkhälsomyndigheten.
Enligt Bo Eriksson har personal inom förskolan i Luleå smittats av covid-19, även om det inte finns bevis för var de har smittats. Han konstaterar att informationen kring hur små barn kan sprida smitta är väldigt tvetydig.
– Vi har haft smittspridning på vissa förskolor och personal har blivit sjuk. Av respekt för personalen och för sina medmänniskor ska man inte skicka snoriga och sjuka barn till förskolan. Det kan handla om några få dagar för att smittan ska dra iväg, säger Bo Eriksson.
Annica Backman är verksamhetschef för Luleås förskolor.
– Vi kan ju inte tillämpa andra regler än våra överordnade myndigheter säger att vi ska göra. Men det vi har gjort är att vi har gått ut med en vädjan och en information till vårdnadshavarna där vi informerar om att faran inte är över. Även om det inte är covid-19 som sprids just nu så har vi andra förkylningar och influensa som gör oss sårbara när det gäller bemanningssituationen.
I ett meddelande som har gått ut via kommunens informationssystem för vårdnadshavare till förskolebarn står det att det fortfarande är viktigt med rutiner för att förebygga smittspridning. Det handlar om att undvika trängsel, exempelvis i entréhallarna.
– Smittspridning kan leda till personalbrist som kan göra det svårt att hålla våra förskolor öppna, säger Annica Backman.