På polisen i Luleå finns två arbetsgrupper som utreder de brott som hamnar under kategorin brott i nära relationer. Det kan handla om fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. I nuläget är det tänkt att sammanlagt 20 till 25 utredare ska arbeta med dessa brott.
– Det som är det tragiska är att det ständigt är ett starkt flöde av brott i nära och det är framför allt män som inte kan hantera sin ilska, eller sin makt eller vad det är – men något fel är det, säger Aron Backman.
I dagsläget är arbetsgrupperna inte fulltaliga, minst ytterligare fyra utredare behövs.
– Jag hoppas det här ska bli något bra och framför allt att vi får hit många som vill jobba med de här casen och tycker det är intressant, för jag tycker det är väldigt viktigt. Vi har väldigt många duktiga kvinnor som jobbar här, men vi skulle behöva få in lite fler män i fördelningen.
Vad är den största utmaningen?
– Det är att framför allt få alla män att förstå att våld löser inga problem. Det här som sker i ens eget hem är otroligt kränkande och väldigt svårt att komma ur också.
Under 2021 gjordes 1 123 anmälningar om misshandel mot kvinnor där förövaren varit i parrelation med offret.
– Jag tror att vi män måste markera att det inte är okej. Jag är helt övertygad att om vi står tysta och tänker att det inte berör mig, det fungerar inte. Sedan förstår jag att det är jättesvårt. Därför tror jag att det skulle vara en bra markering om vi fick mer manliga utredare på det här, säger Backman och fortsätter:
– Män frihetsberövas flera gånger i veckan och då pratar vi om ett län som har cirka 250 000 invånare där ungefär hälften är män – det är inte många individer som bor här och ändå har vi varje vecka frihetsberövade för att man har gett sig på någon annan.
Även om inte alla anmälningar leder till åtal eller får en misstänkt gärningsman fälld menar Aron Backman att det är viktigt att anmäla.
– Det vi jobbar med, och som jag tycker polisen i Norrbotten är duktig på är förstahandsåtgärderna och att få samtalet och förhöret att bli bra. Sedan måste man förstå att det inte alltid går att bevisa, men det betyder inte att vi inte tror på individen. Det är viktigt att anmäla, sedan får vi jobba ihop och se om vi kan lösa och styrka det.
Aron Backman kommer närmast från tjänst som gruppchef och förundersökningsledare i Piteå och har arbetat närmare 34 år som polis.
– Initialt vikarierade jag som lärare och höll på med idrott och så där och ville väldigt gärna jobba med människor, men kände att jag inte vill jobba som lärare i 30 till 40 år – där började det någonstans.
Han jobbade till en början som polis i Stockholm och sedan i Piteå och var med och startade upp en grupp som arbetade mot gatulangning. Sedan arbetade han på grova brott i Luleå under ett antal år innan han blev förundersökningsledare i Piteå.
– Man måste vilja jobba med människor för att ha det är yrket. Visst är det otroligt mycket tragik, människor mår dåligt och jag kan tycka att de senaste åren verkar folk må sämre och sämre. Om allmänheten visste hur många som mår dåligt ute i vårt samhälle skulle de bli väldigt förvånade.
Under åren som förundersökningsledare har han hanterat flera uppmärksammade våldsbrott. En del av dessa berör extra mycket berättar Backman. Bland annat mordet som skedde på Sundsgatan i Piteå i november 2014 då en man oprovocerat överfölls av två män och knivskars till döds. Två män dömdes senare till 18 års fängelse för mordet.
– Vi har haft några uppmärksammade mord i Piteå som tagit en mycket och så där. Det här som hände på halloween 2014, en man som blev sönderskuren mitt på gatan, är ett sådant, men det finns säkert flera.
Men det finns även glädjeämnen och fall där det slutar bra för de inblandade, påpekar Aron Backman.
– Det finns stunder då det känns som man hjälper till och kan göra något bra för någon. Det är mycket tragik och många trasiga människor, men det är också många underbara människor man träffar. Min förhoppning är att man ibland tänder ett ljus eller väcker en förhoppning hos någon. Sedan har vi en fantastisk kamratskap inom kåren. Det är väl för att vi hanterar många tråkiga saker och vi behöver prata med varandra för att orka.