Tipsa NSD: Är du drabbad en dålig pension? Hör av dig på 0920/26 30 01 eller redaktion@nsd.se!
– Det är helt åt fanders och det har vi sagt länge. Den som arbetat måste få ett eget utfall av pensionssystemet, säger Lars Hedberg, ordförande i PRO Norrbotten.
Det är Svenska dagbladet som granskat de framtida pensionerna med hjälp av Pensionsmyndigheten.
Kartläggningen har gjorts på det sättet att man tittat på årskullen födda 1954, som är de första som till fullo berörs av det nya pensionssystemet som infördes 1994. I den gruppen har man rensat bort alla som har liten eller ingen intjänad pension alls.
Kvar är 65 procent av årskullen. Prognosen är att den genomsnittliga kvinnan (medianvärdet) vid 65 års ålder får en allmän pension på 11 500 kronor före skatt. Motsvarande för männen är 13 700 kronor.
Jämför man med garantipensionen, alltså vad den som inte arbetat alls beräknas få ut, så är det knappt 8000 kronor för den som är ogift. Då tillkommer ett bostadstillägg på max 5000 kronor.
Detta innebär att den som inte arbetat kan ligga på en högre nivå än två tredjedelar av kvinnorna. Ett helt yrkesliv gör alltså ingen skillnad på pensionen.
Även i samband med tjänstepension är det låga nivåer. Svenska dagbladet har exemplet med en sjuksköterska med 40 år i yrket som får en allmän pension på 11 500 kronor och som med tjänstepension kommer upp i 14 500 kronor före skatt.
Det innebär att sjuksköterskan efter skatteavdrag hamnar på 10 150 kronor per månad, vilket är under gränsen för fattigdom. EU har fastställt gränsen till 10 800 kronor.
– Politikerna måste se över hela systemet, säger Lars Hedberg.
Sveriges pensionärsförbund (SPF) föreslår att pensionsavgiften ska höjas.
– Den är förhållandevis låg. En höjning skulle kunna förbättra pensionsnivåerna för dagens och framtidens pensionärer. Det är inte rimligt att en pensionär efter många yrkesår får en pension som ligger runt EU:s gräns för fattigdom, säger Christina Rogestam, SPF:s ordförande.
– Att höja pensionsavgiften är ett sätt. Då lär det bli ett herrans liv på företagarna, som betalar in avgifterna. Eller så får man ta pengarna från löneförhöjningarna. Jag tycker att man ska avskaffa eller minska PPM-fonderna. De enda som tjänar på det är bankerna, säger Lars Hedberg.
– Pensionsnivåerna i Sverige är låga i jämförelse med andra länder som har liknande förutsättningar. Svenskarna jobbar dessutom längst i Europa men det märks inte i pensionskuvertet, säger Christina Rogestam.
Tipsa NSD: Är du drabbad en dålig pension? Hör av dig på 0920/26 30 01 eller redaktion@nsd.se!