Nya namn på tunga po(S)ter

Den politiske veteranen Mårten Ström får ingen tung post om valberedningen får sin vilja igenom när det gäller vilka som ska sitta i Luleå kommuns nämnder och styrelser.- Det krävs föryngring om vi ska stå rustade vid nästa val, säger valberedningens ordförande, Lennart Thörnlund.

LULEÅ2010-11-03 06:00
Framför allt är det två veteraner bland Luleås socialdemokrater som tappar politiskt inflytande enligt det förslag som Arbetarekommunens valberedning presenterade på tisdagskvällen.
4 Mårten Ström, 63, går från att vara ordförande i fritidsnämnden till att vara ordförande i Luleå lokaltrafiks styrelse och i landsbygdskommittén.
4 Margaretha Lindbäck, 64, går från att vara tekniska nämndens ordförande till att vara ordförande i presidiet, "kommunfullmäktiges talman".
Tuff nämnd
Fritidsnämndens ordförandeklubba tas över av Inger B Larsson, Råneå. Ordförandeskapet i Tekniska nämnden går till Lenita Ericson.
Därmed går dessa två in i kommunstyrelsen.
Även i socialnämnden blir det byte på ordförandeposten. Eva Bergström, som tillkännagett att hon flyttar från Luleå, ersätts av Margareta Eriksson Bladfors, som också hon tar plats i kommunstyrelsen.
- Socialnämnden är en väldigt tuff nämnd som omsätter stora belopp och har ett tungt myndighetsansvar. Vi är jätteglada att Margareta med sin erfarenhet och kompetens vill ta på sig det här uppdraget, säger Britt Westerlund, Arbetarekommunens ordförande.
I de övriga tunga nämnderna blir det inget byte på ordförandeposterna.
"En bra blandning"
- Det är alltid en avvägning att skapa förnyelse och föryngring samtidigt som man slår vakt om kontinuitet och erfarenhet. Vi vill ha en bra blandning med hänsyn både till ålder och kön. Vi har också försökt få in personer med invandrarbakgrund. Sammantaget tycker jag att vi har gjort en bra avvägning, säger Lennart Thörnlund.
Enligt honom är det totalt cirka 300 personer som har nominerats och ungefär en tredjedel av dem som är nya.
Vid ett representantskapsmöte den 15 november ska Luleås socialdemokrater säga sitt om valberedningens förslag och slutgiltigt spika listan med namn till nämnder och styrelser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om