Det var under helgen den 19 och 20 augusti som kalk- och järnstoftet fallit ned över bilar i Svartöstaden.
– Till största del är det järn som den här avsvavlingsslaggen innehåller, som vi nu bedömer att det här nedfallet orsakats av. Det är även kalk i det och sedan finns det en del andra ämnen i mindre koncentrationer, säger Karin Lundberg, miljöchef på SSAB i Luleå.
Enligt SSAB ska det inte finnas någon hälsofara eftersom partiklarna i nedfallet varit för stora för att kunna andas in. De tror inte heller att nedfallet skulle orsaka hälsoproblem om någon person fått nedfallet över sig.
– Jag har ingen erfarenhet som talar för att det skulle vara farligt. Om det blir ett sådant här dammoln så transporteras det i luften och det blir ett tunnare mål ju längre det transporteras.
Liknande nedfall sker återkommande varje år och framför allt under sommarmånaderna.
– Det är ganska vanligt under sommarhalvåret, det varierar lite från år till år, men det sker säkert några gånger per månad, vanligtvis under sommarhalvåret, men det beror mycket på väderlek och vindriktning. Det är många gånger det kanske inte märks av beroende på vart det blåser.
SSAB jobbar på att utveckla metoder för att liknande händelser inte ska inträffa i framtiden.
– Det här är tyvärr ett känt problem inom stålverksbranschen att det kan damma från slagghantering. Det har gjorts många olika utredningar och forskningsprojekt genom åren. Vi är uppenbarligen inte i mål, men det vi testar nu är att ansvariga på SSAB transport gör försök där man helt enkelt låter avsvavlingslaggen stelna i slaggbyttorna.
– Man tippar ut det som en stel klump och då blir det inte alls samma damning. Utifrån de försök som nu är gjorda tyder det på att damningen kommer att minska. Det här tycker vi är väldigt intressant att följa.
De personer som fått nedfallet på sina bilar erbjuds att få bilen tvättad.
– Det blir som plåster på såren för det löser inte ursprungsproblemet hos oss. Vi brukar erbjuda en vanlig biltvätt i första hand men om det innehåller mer kalk brukar det behövas en särskild tvätt på bilvårdsfirma i stan. Utifrån det är vår erfarenhet att det brukar gå att få bort, säger Karin Lundberg.