Magnus Selberg, vd för Nya läroverket, avslöjar för Norrbottens Media att friskolekedjan har ansökt hos skolinspektionen om att få starta en ny grundskola och en gymnasieskola i Luleå. Förra året skickade NLV in en ansökan men fick nej på grund av att marknadsundersökningen för gymnasiet var för smal.
– Nu har vi gjort om och gjort rätt och har dessutom adderat en grundskola, säger han.
Skolinspektionen har på sig fram till september i år att svara på ansökan.
Kommer de nya skolorna ha samma inriktning som de nuvarande (art and science)?– Ja. Vi har så pass många elever i kö så det finns ett stort sug efter en tredje skola. På gymnasiet kommer det att vara linjerna teknik, natur och estetik. Så tanken är att man ska kunna gå från ax till limpa.
Det finns redan gymnasielinjer i natur, teknik och estet i kommunen, hur tänker ni kring det?– Det är detta som efterfrågas av våra elever. De är just dessa linjer som våra elever söker sig till på gymnasiet och vi menar att vi kan göra det bättre precis som vi gör i grundskolan.
Finns det elevunderlag för dessa planerade skolor?- Ja, det tror vi absolut, vi har en ökande befolkning och dessutom babyboom.
Enligt planerna ska den nya grundskolan ha två klasser i varje årskurs, förskolan till nian, vilket motsvarar cirka 400 elever. Gymnasieskolan planeras ha plats för runt 250 elever. Nya läroverket kommer inte att bygga nya skolbyggnader utan tanken är att skolverksamheten ska flytta in i befintliga lokaler, som ska hyras av privata företag. Friskoleaktören har idag en skola i Bergviken och en på Bergnäset. Var de nya skolorna kan komma att placeras vill han inte avslöja i dagsläget.
Nya läroverket driver mycket av undervisningen i projektform, riskerar inte det att drabba elever utan stöd i hemmet?– Det är därför vi har klubbar på morgonen och eftermiddagen. Engagemang från föräldrar är bra men det är självklart att det ska vara fullt möjligt att genomföra utbildningen på ordinarie tid. Det finns forskning som visar att 90 procent av arbetslivet sker i projektform. Det är otroligt nödvändiga kunskaper att ha.
På frågan vad som händer ifall det lagda förslaget om vinsttak på sju procent av operativt kapital blir verklighet, svarar han att skolorna då kommer att behöva lägga ner. Men skulle ett annat typ av förslag om vinstbegränsning läggas behöver det inte betyda slutet för Nya läroverket.
– Men blir det tal om någon annan typ av begränsning av vinstuttag, så är det en helt annan sak, säger han.