Nu måste du registrera din katt

Alla kattägare måste nu registrera sin katt hos Jordbruksverket till en kostnad av 40 kronor per katt. Det här är en av de nya lagarna som gäller från 1 januari i år.

Från och med årsskiftet måste alla katter registreras hos Jordbruksverket.

Från och med årsskiftet måste alla katter registreras hos Jordbruksverket.

Foto: Anna Bredberg

Luleå2023-01-04 15:16

Varje nytt år betyder nya lagar. Här ger vi några exempel på vad som gäller från och med den första januari 2023.

Kattägare måste registrera sin katt.

En ny lag som kommer att beröra många är att alla kattägare måste registrera sin katt hos Jordbruksverket. För att kunna göra det behöver katten först vara id-märkt, antingen chip eller tatuering så att katten kan identifieras och registreras. Syftet med den nya lagen är bland annat att underlätta för kattägare att få tillbaka sin bortsprungna katt.

Från den 2 januari kommer det vara möjlighet att registrera katten via Jordbruksverkets e-tjänst, till en kostnad på 40 kronor per katt. Det går även att skicka i en blankett, men då kostar det 100 kronor per katt.

Räkna med dyrare alkohol och tobak.

Med det nya året höjdes alkoholskatten – skatten på sprit med cirka en procent och skatten på öl och vin med fem procent. Konkret kommer en öl bli omkring 25 öre dyrare och för en flaska vin får du räkna med en krona. Samtidigt höjs tobaksskatten med tre procent. En snusdosa för 50 kronor kommer nu att kosta 51:20 kronor. Den här höjningen väntas ge statskassan en miljard kronor årligen. Den 1 januari 2024 är ytterligare en höjning av alkohol- och tobaksskatten planerad.

Kroppsvisitering på högskoleprovet

För att få bukt med fusket på högskoleprovet kommer det vara möjligt för ordningsvakter att genomföra in- och utpasseringskontroller med kroppsvisitation vid provtillfällena. Vid en kroppsvisitering kan kläder, väskor eller andra föremål som en provdeltagare har med sig undersökas. Någon undersökning av själva kroppen är dock inte tillåten.

Snabbare lagföring vid vissa brott

Brott som ger högst tre års fängelse omfattas. Brottsligheten kan därför handla om exempelvis narkotikainnehav, butiksstöld, olovlig körning, rattfylleri och enklare vapenbrott. Den misstänkte ska ha fyllt 18 år och anträffas på brottplatsen.

Metoden bygger på ett samarbete mellan Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, tingsrätterna, Rättsmedicinalverket och Kriminalvården där alla myndigheter samverkar, med målet att få till en snabbare lagföring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!