Från och med den 15 juni börjar nya djurskyddsregler för hundar och katter att gälla i Sverige. Det är Jordbruksverket som har tagit fram reglerna, där ett viktigt mål har varit att höja kattens status.
Bland annat kommer det bli skärpta krav för att utekatter inte ska föröka sig oplanerat – i syfte att minska antalet hemlösa katter. I de nya reglerna står det bland annat: "katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat".
Hos Kattakuten i Norrbotten är beslutet efterlängtat.
– Det här ett steg i rätt riktning, det är det verkligen. Vi säger äntligen! Det här är vad vi som förening har jobbat för i alla år, säger ordförande Camilla Zerpe Karlsson.
Däremot hade de önskat att kattskyddet hade stärkts ännu mer – genom att införa ID-märkning.
– En sak som vi tycker fattas i beslutet är obligatorisk chipmärkning av katter. Annars kan den som äger katten ju neka att det är den personens katt. Det går inte att bevisa om den inte är märkt och registrerad.
Camilla Zerpe Karlsson har varit engagerad på Kattakuten sedan 2006, och även om hon tycker sig se att medvetenheten har ökat genom åren menar hon att det kan finnas geografiska skillnader.
– Tyvärr är det så att landsbygden ligger efter när det gäller kastreringar – där är det många gånger att "man ska inte kastrera katten, den blir mycket sämre jägare, blir lat och tar inte råttor". Sådana fördomar lever kvar tyvärr.