NSD:s artikel som tog upp de förtroendevalda revisorernas rapport om bristande tillgänglighet i primärvården har väckt reaktioner bland organisationerna som företräder allmänläkarna i Norrbotten.
– Det är så många gånger man pratar om primärvården – men utan att prata med oss läkare i primärvården, säger Linda Sandberg, distriktsläkare i Råneå och ledamot i styrelsen för Svensk förening för allmänmedicin, SFAM.
Hon anser att varken hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Näsvall eller revisorerna har någon större insyn i vad allmänmedicin handlar om och vilka problem man brottas med på hälsocentralerna.
– Det är så typiskt – revisionen konstaterar att tillgängligheten är för låg och kommer med lösningar som enligt mitt tycke bara är luftslott, säger Linda Sandberg.
Revisorerna pekar bland annat på att den digitala tillgängligheten måste bli bättre och att den vård-app som Region Norrbotten har infört används för lite.
– Själv arbetar jag i Råneå med en äldre multisjuk befolkning som inte vill sitta och kommunicera via en app, berättar hon.
Dessutom tar det enligt henne längre tid att kommunicera via en app än med vanliga telefonsamtal.
– Sköterskorna sitter med fem, tio patienter samtidigt i olika chattar och det blir väntetider innan svaren kommer. Det är ineffektivt.
Ett av de absolut största hindren mot tillgänglighet just nu nämns över huvud taget inte i rapporten, konstaterar hon.
– Införandet av det nya journalsystemet Cosmic – det är den verkliga elefanten i rummet. Effekten av det är att vi fortfarande har ungefär samma kapacitet som under sommaren, säger hon.
Tim Stenberg, ST-läkare på Örnäsets hälsocentral, och ordförande i SFAM Norrbotten, instämmer:
– Cosmic har drastiskt sänkt primärvårdens kapacitet. Lägg då också till att vi har en neddragning på hyrläkare och redan från början var gravt underbemannade på distriktsläkare i primärvården i Norrbotten. Då förstår man att folk har svårt att komma fram och få en tid, säger han.
Vad skulle ni säga är problemet med journalsystemet?
– Att det är väldigt långsamt, kräver väldigt många klick och val och att det är svårt att få en bra översikt – en väldigt oturlig kombination, säger Tim Stenberg.
– Ibland när man trycker på en knapp hinner man gå och hämta en kopp kaffe innan sidan har laddat klart, berättar han.
Överföringen av läkemedelslistor som ska ske manuellt är ett administrativt arbete som kräver tid och resurser från läkare och leder till att de hinner träffa färre patienter.
Något annat de reagerade på i rapporten var kritiken som gällde de uteblivna hälsosamtalen för 40-, 50- och 60-åringar.
– Vårt stora problem är att vi inte hinner träffa de sjuka patienterna. Inte att vi inte hinner träffa de friska, säger Alva Mansten, ST-läkare på Örnäsets hälsocentral och ordförande i Distriktsläkarföreningen Norrbotten.
Grundproblemet är ändå till syvende och sist underbemanningen som de dragits med under lång tid, menar de alla tre.
Varje läkare ska idag ha 1 100 patienter på sin lista, men bara hälften av alla medborgare har en fast läkarkontakt.
– De andra är inte listade på någon doktor, men de blir ju också sjuka och måste tas om hand, säger Linda Sandberg.
– Där vill vi vara supertydliga: Det finns inga appar eller hälsosamtal i världen som skulle kunna lösa läkarbristen, säger Tim Stenberg.