Nya investeringar i planerna

Ralph Lundstensgården lockar bara fler och fler. Men det gäller att vara ute i god tid för att få plats.

Gårdsbutik. Gårdsbutiken ligger bredvid restaurangen.

Gårdsbutik. Gårdsbutiken ligger bredvid restaurangen.

Foto: Cecilia Sjöberg

LULEÅ2017-08-04 14:23

På Ralph Lundstensgården som är en välbevarad och mysig bondgård med anor från 1500-talet är det många som väljer att gifta sig.

– Det blir bara fler och fler som vill gifta sig på gården, säger Kristina Holmberg, ägare, initiativtagare och chef för verksamheten.

– Vigsel brukar vi ha i trädgården och sedan har vi bröllopsfesten här. I sommar tror jag att vi har haft bröllop varenda helg.

De flesta som abonnerat Ralph Lundstensgården för sin bröllopsfest har varit ute i god tid – oftast ett år i förväg.

– Det är inte så många helger på sommaren, så då får man vara ute i god tid om man vill komma en lördag under sommaren.

Såklart finns det även möjlighet att boka andra dagar än lördagar, men lördagarna är ändå populärast. På vardagarna är det mer spontangäster som fyller gården.

– Vi har öppet på sommaren för spontangäster och då har vi en sommarmeny och om gården inte är abonnerad på lördagskvällarna har vi a la carte.

Övriga delen av året jobbar Ralph Lundstensgården mycket med bokningar för slutna sällskap som konferenser och representationsmiddagar. Och det stora julbordet.

– En jättestor grej är julbordet. Vi har serverat julbord i 20 år och jag tror vi bara blivit bättre och bättre. Det är magiskt. Man måste boka för att få plats, det är oftast fullsatt och då serverar vi på två plan, säger Kristina.

Ralph Lundstensgården har under flera års tid varit med i White Guide. Utöver det har även Kristina Holmberg blivit utsedd till Årets landsbygdsföretagare 2004.

– Det är naturligtvis en resa som man gjort, säger Kristina.

– Jag kommer från en matfamilj, min mamma var kock och min moster var kock och så fick jag en svärmor som också var väldigt duktig med mat som ofta blev anlitad till olika fester.

I grund och botten har Kristina en utbildning från en lanthushållsskola, som var dåtidens kockutbildning.

– Man fick stycka djur och vi hade höns och grisar. Man fick verkligen lära sig allt från jord till bord.

Utöver det ingick även trädgårdsskötsel och servering på internatskolan.

Efter den utbildningen utbildade sig även Kristina till bland annat mellanstadielärare. Men det var först för 20 år sedan som Kristina bestämde sig, efter att ha stått med ett ben i restaurangbranschen, till att kliva över helt till restaurangbranschen och satsa helhjärtat på att utveckla gården. Hennes genuina intresse för kulturhistoria kombinerat med hennes matintresse har gjort att gården blivit en succé.

En milstolpe som gården nådde var för två år sedan när stenladugården rustades upp.

– Vi började med att ha restaurangverksamheten i gamla gården, så en milstolpe var när vi renoverade stenladugården, logen och gjorde en tillbyggnad av det nya köket.

Kristina fortsätter:

– Att renovera 1750-talets sten som var en ruin, det var en milstolpe. Det var en målsättning att renovera den, bygga ett nytt kök och flytta ut restaurang hit.

Är ni nöjda nu?

– Nej, nej, nej, svarar Kristina på en gång.

– Som jag ser det går det här företaget bara bättre och bättre. Vi får bara fler och fler gäster och det finns andra utvecklingsplaner och nya investeringar, men de vill jag inte säga nu. I planerna finns det i alla fall ytterligare investeringar för att utveckla verksamheten ännu mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om