Den nya helikopterplattan på Sunderby sjukhus är framför allt en stor vinst ur ett patientsäkerhetsperspektiv – lågt räknat en vinst på 30 minuter, enligt Fredrik Andersson, anestesi/intensivvårdssjuksköterska på ambulanshelikoptern:
– Minuter kan vara kritiska så det här är viktigt ur patientperspektiv. Vi slipper omlasta patienten och behöver inte ha en ambulans som assisterar och därav kräver mer resurser. Här kan vi transportera patienten direkt in på akuten. Om vi ska transportera en patient vidare kan personalen komma och möta oss med patienten och där sparar vi också tid, säger han.
– Helikopterpiloten kommer också att kunna landa även utan sikt då den är GPS-väderkamerabaserad, så länge vädret tillåter.
En annan fördel är att plattan är uppvärmd så snön inte virvlar upp och skymmer sikten vintertid.
Helikopterplattan skulle vara färdig i juni 2022, men färdigställdes ungefär sex månader tidigare.
– Det har gått fantastiskt bra trots en del leveransproblem på grund av covid-19, säger Torbjörn Körlof, tillträdande verksamhetsansvarig för helikopterplattan.
En annan välkommen nyhet för akutsjukvården är att ett trådlöst intercomsystem implementeras vid årsskiftet. Arbetet med det pågår, och innebär ett nytt och säkrare sätt att kommunicera för personal och pilot.
– Med det här systemet kan vi prata utanför helikopterambulansen och behöver inte göra som vi gjort tidigare, kommunicera med rörelser och tecken med händer eller armar. Använder man Rakelsystemet måste man trycka på en knapp vilket inte är så lätt om man transporterar en patient, säger Fredrik Andersson.
Ibland kan helikoptern inte landa, exempelvis vid en fjällräddning, utan kan bara släppa av läkare och sjuksköterska. De ska då ha på sig en GPS-punkt när de lämnar helikoptern.
– Då vet vi exakt var de är och de vet var vi är. Den här möjligheten har inte funnits tidigare men kommer finnas i hela den svenska flottan, säger Fredrik Andersson.
Han berättar om ett annat lyckat projekt som fortgår tillsammans med Blodcentralen:
– Vi implementerar blod i helikoptern, vilket vi gjort i ungefär ett år nu, vi har alltid med blod. Vi har räddat livet på mer än tio patienter bara under förra året, vilket är så glädjande. Det innebär att vi kan flyga ut blod till en operationsenhet också.