Nya grepp vid nytt äldreboende

Ingen tidig tvångsläggning. Whisky i kylen. Och massor av aktiviteter. Europas modernaste äldreboende har höga ambitioner att förändra en fruktad institution. Men för att komma dit måste du vara sjuk, inte bara gammal.

NYINFLYTTADE. Både Siv Hedqvist, 76, och Siv Kangas 93, flyttade in när Bergviken öppnade. De är                     mycket nöjda. Undersköterskan Birgitta Ritola menar att det är bästa stället hittills hon arbetat på, mycket tack vare sammanhållningen bland personalen.

NYINFLYTTADE. Både Siv Hedqvist, 76, och Siv Kangas 93, flyttade in när Bergviken öppnade. De är mycket nöjda. Undersköterskan Birgitta Ritola menar att det är bästa stället hittills hon arbetat på, mycket tack vare sammanhållningen bland personalen.

Foto: Linnea Bergenudd

LULEÅ2014-07-24 06:00

Det luktar fortfarande nytt på Bergvikens vård- och omsorgsboende i Luleå. De första gästerna flyttade in på avdelningarna för bara några månader sedan. Boendet utgör en stor del i Luleås nya äldrestrategi där bara svårt sjuka ska få en kostsam plats. Boendet har också högre bemanning än övriga boenden i kommunen.

Ambitionen är också att sätta en ny kurs i omsorgen. Undersköterskan Birgitta Ritola har 42 år i äldreomsorgen bakom sig. När hon var 19 år lämnade hon kockandet åt dammarbetarna i Suorva och flyttade till Stockholm för arbete i långvården. Hon har sett mycket förändras sedan dess.

– Jag blev inkastad på ett rum med åtta boende utan att kunna något, så jag har sett en utveckling som verkligen gått framåt. Nu ser vi kunderna mer på olika sätt, tidigare inom vården bemöttes alla likadant. Alla skulle duscha på samma dag, säger Birgitta Ritola.

– Man körde ner alla på gudstjänst, även om de inte var religiösa.

– Och man klädde av dem vid halv fyra inför kvällen för att hinna göra färdigt. Det var gräsligt på den tiden, säger Anna Drugge, enhetschef.

Birgitta Ritola menar att en stor förändring har skett bara sedan slutet av 90-talet. Bland annat har anhöriga blivit mer delaktiga, eftersom det på det sättet är lättare att förstå sig på en dement, gammal människa. Dessutom ska det få finnas whisky i kylen och till och med rökning på rummet är tillåten för den som vill.

För dement, eller sjuk, måste man vara för att få en av boendets 78 platser. Tanken är att alla aktiviteter ska finnas i huset eftersom många är så sjuka att de inte klarar av utflykter.

– Vi har så pass mycket personalresurser, mellan 12 och 16 är mellan tre och fem ur personalen per enhet, säger Anna Drugge.

– Du ska inte behöva lämna huset för att få ett miljöombyte.

Men allt var inte sämre förr. Tanken är att undersköterskans roll ska stärkas, mer som det var förr i tiden.

– Vi är Europas modernaste boende för att vi försöker renodla undersköterskans roll, säger Anna Drugge.

Det innebär bland annat att undersköterskorna ska slippa byta till kökstjänst när de tar hand om de gamla.

– Och vi slipper tvätta. I dag kan jag jobba med vården i lugn och ro. Här har vi till och med vaktmästare, säger Birgitta Ritola.

Siv Hedqvist, 76, flyttade in på Bergviken i november. Det enda hon egentligen saknar är bredband till sin dator.

– Det som är skönt är att man har sin lägenhet där man kan stänga om sig. Och att man kan välja vad man vill delta i för aktiviteter, säger hon och avböjer att få sina naglar målade av Birgitta Ritola.

Varför kallar ni de äldre för ”kunder”?

– Vi tycker också det är konstigt. Jag föredrar egentligen boende. För mig är kund att vara på Konsum, säger Birgitta Ritola.

– Det har ju förändrats över tid. Det har hetat brukare, vårdtagare, kund och nu kan det vara på gång att ändras igen. Men jag kan tycka att kund är ganska bra, eftersom kunden alltid har rätt, säger Kristina Holmström, områdeschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om