Helikopter 14 har blivit en segdragen historia för Försvarsmakten. Men en ljusning finns för helikopterflottiljen i Luleå som på fredagen firade den nybyggda delen av Hangar 86 med ett öppet hus.
– Som det ser ut nu så har vi fått alla nio helikoptrar inom en tvåårsperiod, säger Niklas Perman, chef för första helikopterskvadron i Luleå.
Sedan flytten 2004 har Försvarsmakten ändrat riktning och istället för utlandsmissioner är målet ett stärkt nationellt försvar. Vilket märks i hangar 86.
– Framförallt så ser vi en ökning av verksamhetsvolymen här i Luleå, det har vi gjort ända sedan vi flyttade hit. Vi känner oss väldigt efterfrågade och så fort vi får hem helikoptrarna och får dem flygfärdiga så har vi fullt skägg.
När flottiljen flyttades från Boden för drygt 15 år sedan hade man tre medeltunga helikoptrar och en personalstyrka på 70 personer. Idag är målsättningen att ha 135 personer anställda.
– Vi har ett jättebehov och kommande år är det många som går i pension, men redan idag har vi en brist och situationen blir sämre och sämre.
Första helikopterskvadronen har 35 vakanser och den största pensionsavgången väntas om fem år. Därför satsas mycket på rekrytering, en av orsakerna bakom att hangaren höll öppet och bland annat bjudit in elever från yrkesutbildningar.
– Vi försöker synas i många sammanhang för att svara på frågor
Men under de år som värnplikten låg försvann en viktig rekryteringsbas.
– Det vi märkte var att det blev ganska svårt att nå ut och förklara vad vi gör, eftersom många eventuella rekryteringar idag har föräldrar som inte spolats genom värnplikten. Där märker vi av ett ökat intresse och en annan möjlighet att nå ut nu sedan värnplikten återupptagits, säger Niklas Perman.
Hangar 86 som är basen för skvadronen har byggts ut med helt nya lokaler, bland annat personalutrymmen och gym – men också ytterligare plats för helikoptrar.
– Framförallt har vi varit väldigt trångbodda personalutrymmesmässigt, men nu är det nytt och fräscht vilket gör att det är ännu trevligare för personalen. Det ger oss också bättre förutsättningar för flygtjänst och flygunderhållstjänst.
Helikopterskvadronen konkurrerar med den privata marknaden som kan erbjuda betydligt högre ingångslöner och Niklas Perman säger att de istället försöker framhålla de styrkor som ändå finns inom Försvarsmakten.
– Vi försöker lyfta fram variationen och att varje dag inte ser likadan ut. Våra tekniker står inte bara här hos oss och skruvar i maskinerna utan får andra militära utbildningar och möjlighet till personlig utveckling.