KTH, Kungliga tekniska högskolan, har testat avloppsvattnet i tre av Stockholms reningsverk under en längre tid och de senaste rapporterna visar att halterna av coronaviruset närmar sig de toppnivåer som var fallet i månadsskiftet april/maj.
Att kunna dra slutsatser av de data som samlas in genom avloppsvattnet skulle kunna hjälpa sjukvården att förbereda sig samt ge de styrande mer fakta när de ska fatta beslut om åtgärder.
– Vi ser en potential men den måste verifieras. Är det så att man ser coronavirus i avloppet före sjukvården eller kommer vården före avloppsreningsverket?, säger Annelie Hedström, biträdande professor inom VA-teknik vid Luleå tekniska universitet.
LTU är också med i ett projekt där avloppsvattnet testas och prover som gjordes i Luleå somras visade spår av viruset.
Smittan ökar nu och Annelie Hedström ser det som troligt att LTU kommer ta nya prover av avloppsvattnet.
I nuläget råder det dock stor osäkerhet hur provresultaten ska tolkas. Det går helt enkelt inte att direkt översätta en viss nivå till hur många i ett samhälle som är smittade. Avloppsvattnet är mer eller mindre utspätt beroende på olika faktorer som regn och grundvattennivå vilket bara är en av flera faktorer som gör det hela komplicerat.
– Det är superkomplicerat och jättemycket att tänka på, säger hon.
Hon ser det som nu görs inom forskningen som något som i första hand kommer att mynna ut i en metod att använda i framtiden.