Nya bryggor möjliggör bad för funktionshindrade

I sommar blir det lättare för rullstolsburna att ta sig ett svalkande dopp.Specialbyggda bryggor läggs ut vid Lulsundets och Gültzauuddens badplatser.

Från och med i sommar kan även personer med fysiska funktionshinder ta sig ett dopp på Luleås badstränder. Den nya handikappanpassade bryggan sträcker sig 18 meter ut i vattnet.

Från och med i sommar kan även personer med fysiska funktionshinder ta sig ett dopp på Luleås badstränder. Den nya handikappanpassade bryggan sträcker sig 18 meter ut i vattnet.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-06-15 17:56

– Det är en seger för oss, säger Kristina Hjorth, ordförande för Handikapporganisationernas samarbetsorgan (HSO) i Luleå.

I går monterades en 18 meter lång specialbrygga i plast upp vid Lulsundets badstrand. Bryggan är anpassad för personer med fysiska funktionshinder. En träramp löper från cykelvägen över stranden till specialbryggan. Bryggan fungerar så att en funktionshindrad till exempel kan köra rullstolen via en ramp rakt ner i vattnet, lämna stolen där och simma ut.
På stranden intill rampen finns numera ett soldäck där rullstolsburna kan sitta och sola.
Det är ett företag från Värnamo som vann Luleå kommuns offentliga upphandling av bryggorna. Företaget var på plats i Luleå igår för att montera upp dem. Priset för båda bryggorna är drygt 250 000 kronor.
Luleås handikapporganisationer uttryckte redan för flera år sedan önskemål om att få till handikappanpassade badplatser. Frågan har diskuterats i omgångar men det är först nu som Luleå kommun kommit till skott. Det mycket tack vare att det kommunala handikapprådet prioriterat frågan de senaste två åren.
– Handikapprådet jobbar otroligt hårt med tillgänglighetsfrågor och de senaste åren har kommunen börjat lyssna mer, säger Kristina Hjorth, som själv är vice ordförande i rådet.
Hjorth kallar bryggorna för en seger för de funktionshindrade.
– Det känns jättebra att det äntligen blivit av. Jag blir lika glad varje gång någon av våra frågor tas på allvar. Ibland är det svårt att få omgivningen att förstå hur viktiga de här frågorna är för oss, säger Kristina Hjorth.
Alf Waara, enhetschef på gatu- och parkförvaltningen i Gällivare hade kört ner över dagen för att ta en titt på specialbryggorna.
Gällivare har inga handikappanpassade badplatser. Många av deras gamla träbryggor börjar till och med bli farliga att vistas på, berättar Waara.
Är det aktuellt för Gällivare att köpa såna här plastbryggor?
– Inte just nu, det är för mycket pengar. Men vi har med de här bryggorna i tankegångarna, säger Alf Waara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om