Det planeras sedan några år tillbaka för ett nytt bostadsområde vid utkanten av Mjölkudden, intill Bodenvägen, med flera hundra bostäder, torg och båtplatser.
Ärendet har passerat Stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott, politikerna beslutade i torsdags förra veckan att de vill gå vidare och förverkliga visionen. Området är dock inte helt oproblematiskt. Det finns frågetecken kring hur miljön drabbas och hur kostsamt det blir att bygga.
– Man får göra avvägningar och titta på alla aspekter, säger Lenita Ericson (S), ordförande i nämnden men hon fyller snabbt i att behovet av bostäder väger tyngre än allt annat i det här sammanhanget.
– Jag tror på att få bostäder så här centrumnära. Det ökar attraktivteten för att använda en klyscha. Det kan göra att Luleå blir en mer poppis stad att bo i.
Miljö- och byggnadsnämnden är av en annan åsikt. De ställer sig frågande till hela idén.
– Vi tycker inte att man ska exploatera det sista grönområdet nära stadskärnan. Det blir på bekostnad av naturen för det här området är helt orört. Det absolut sista som människan inte varit in i. Fågelskådare som älskar orörd natur nära stan kan ta cykeln dit. På våren är det enorm fångelsång inne i skogen, säger Göran Öhman (S), nämndens ordförande.
Marknivå måste fyllas upp och breddas. I bottensedimentet finns sulfidjord som klassas som miljöfarligt avfall som i så fall måste köras bort. Strandskyddet skulle upphävas, men allmänheten lovas tillgång till vattnet. Husen ska också byggas på ett sätt som tar bort det höga bullret från Bodenvägen.
– Det känns konstigt att man vill bygga på ett troligtvis kostsamt område. Hittar man någon byggherre som vill ta på sig det? Om det vore jag som skulle bygga skulle jag inte börja gorma med det där, säger Göran Öhman.
Han tror inte riktigt på projektet.
– Ärligt talat tror jag det blir för dyrt.
I området finns bland flera andra fågelarter den rödlistade skrattmåsen.
– Skrattmåsen är en sådan art som det inte går så bra för just nu. Det är en vanlig art men utvecklingskurvan ser inte så bra ut, säger Mats Williamson, Naturskyddsföreningen.
Inrapporteringen till Artportalen, som kommunen hänvisar till, kring fågellivet på Munkeberg strand är för tunt enligt Naturskyddsföreningen, som vill se en ordentlig fågelinventering i nästa steg.
– Vi vill att en oberoende ska göra en utredning. Det underlag som finns med två säsongers inrapportering till Artportalen är för lite. Det behövs bättre underlag för beslut, säger Mats Williamson.