Nya beskedet: Då kan banan till Luleå börja byggas

Beskedet från Trafikverket är startskottet av etapp två för Norrbotniabanan mellan Skellefteå och Luleå tidigast kan starta 2026.

Norrbotniabanan ska bli en 27 mil ny kustnära järnväg mellan Umeå-Luleå som gör det möjligt att resa och transportera gods i hela landet.

Norrbotniabanan ska bli en 27 mil ny kustnära järnväg mellan Umeå-Luleå som gör det möjligt att resa och transportera gods i hela landet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Luleå2020-12-19 07:00

– Vi vet inte om och när vi får pengar men om vi får en signal att starta upp den nästa höst kanske den kan börja byggas 2026, säger Lennart Kalander, avdelningschef för nationell planering.

Trafikverket har lämnat in ett inriktningsunderlag till regeringen som är ute på remiss. Det är ett första steg mot den nya nationella planen för infrastrukturen som ska börja gälla från 2022. 

I transportplanen för 2018–2029 anslog regeringen pengar till bygget av Norrbotniabanan, Umeå–Skellefteå. Det handlar om sju miljarder kronor fram till 2029, men ytterligare sex miljarder kronor behöver avsättas efter 2029, totalt 13 miljarder kronor, uppger Lennart Kalander.

– Många projekt startar upp och fortsätter efter 2029 och innebär att mycket av pengarna som kommer i nästa plan redan är uppbundna. Umeå–Skellefteå ligger i nuvarande plan men behöver 13 miljarder för att fullföljas. Redan när man lade planen visste man att pengarna inte skulle räcka utan måste ha mer pengar efter 2029, säger han.

Någon gång under perioden 2030–2033 kommer således sträckan Umeå–Skellefteå bli klar. Lennart Kalander säger att Trafikverket i inriktningsunderlaget tryckt på behovet av pengar till drift och underhåll.

– Vi behöver förvalta den infrastruktur som redan finns och sedan satsa på att bygga nytt. Av det skälet har vi prioriterat att få pengar till vägar och järnvägar och innebär att utrymmet blir mindre att bygga nytt. Det är i stor utsträckning det lågtrafikerade vägnätet får mycket stryk, säger han.

Beslutet om fortsättningen för Norrbotniabanan kommer efter att regeringen fått remissynpunkterna och beslutar om en infrastrukturproposition. Där fattar regeringen beslut om hur mycket pengar de vill lägga på drift, underhåll och andra åtgärder.

– Först då börjar vi diskutera detaljer, som en fortsättning på Norrbotniabanan. I januariöverenskommelsen har man kommit överens om att satsa på att intensifiera järnvägsbyggandet längs Norrlandskusten så chanserna är väldigt goda att även fortsättningen av sträckan kommer i nästa nationella plan, säger Lennart Kalander.

– Det enda som talar emot är om regeringen har en mängd olika satsningar man vill lägga pengarna på.

Kalander uppger att hela Norrbotniabanan kostar omkring 29 miljarder. I dag finns 13 miljarder avsatt och det handlar om ungefär 16 miljarder till för sträckan Skellefteå–Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!