Socialförvaltningen föreslår nu att man ska arbeta för en nollvision när det gäller personer som saknar bostad i kommunen. "Istället för ett härbärge finns behov av att utveckla nya arbetssätt för att få långsiktiga lösningar för målgruppen", står det i förslaget som ska behandlas vid socialnämndens arbetsutskott den 13 augusti.
Kommunen har haft ett avtal om samverkan med föreningen Natthärbärget sedan 2016.
– Det har hunnit hända en del sedan dess. Socialstyrelsen kom med en ny vägledning om hur hemlöshet ska hanteras i kommunerna nu i juni, säger socialnämndens ordförande Bodil Wennerbrandt Sevastik (S).
Införande av nya arbetssätt innebär inte automatiskt att Natthärbärget har spelat ut sin roll, menar Bodil Wennerbrandt Sevastik. Men hon påpekar att övernattning på härbärge bara är en akut lösning.
– När det gäller våra egna invånare handlar arbetet om att förebygga så de inte vräks från sina ordinarie boenden, eller straffar ut sig hos olika hyresvärdar.
Föreningen Natthärbärget ska enligt förslaget till arbetsutskottet beviljas bidrag på 900 000 kronor för kommande period, november till april 2020-2021. Däremot föreslår socialförvaltningen att föreningen nekas det ansökta verksamhetsbidraget för en ytterligare period 2021-2022.
Anna-Sol Renberg är verksamhetsledare vid föreningen. Hon är övertygad om att Natthärbärget har en funktion att fylla även framöver, men välkomnar att kommunen vill hitta nya arbetssätt.
– När en person kommer till oss har det oftast gått ganska långt. En säng på ett härbärge löser ju inte en människas livssituation, säger hon.
Under säsongen som gick märktes ett trendbrott bland de som sökte sovplats hos Natthärbärget. EU-migranterna sover fortfarande över fler nätter i genomsnitt, men när det kommer till antal personer som får sovplats där har svenskarna blivit fler. Antalet var 31 jämfört med 27 medborgare från andra EU-länder.
– Orsakerna kan vara många. Dålig ekonomi, psykisk och fysisk ohälsa, arbetslöshet... Min personliga reflektion är att bostadssituationen i dag är så mycket tuffare än tidigare med enorma kötider för hyresrätter och ett komplicerat system med olika köer, säger Anna-Sol Renberg.
Enligt Bodil Wennerbrandt Sevastik ska föreningen Natthärbärget bjudas in till dialog om de nya arbetssätten. Ärendet behandlas av kommunfullmäktige i oktober.