Det var i försvarets sakframställning i hovrätten som Jens Nyström, advokat som företräder 33-åringen, lade fram sin teori. Som grund pekade han på ett stickmärke i den 62-årige mannens armveck.
En man som avled två dagar efter att han och sambon attackerats i sin bostad på Tuna i Luleå av två män, i dag 29 och 33 år gamla från Kalix.
De två männen dömdes av Luleå tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse för grov misshandel. Åtalet om grovt vållande till annans död ogillades.
Domstolen motiverade utslaget med att det inte kan ha funnit anledning för de åtalade männen att ta med i beräkningarna att offret sår från de fyra sticken med en penna kunde leda till döden.
Tingsrätten anförde även avgörande på ett utslag från Högsta domstolen 2020. Att det fanns en så kallad förtroendegrundsats som innebar "att man vid sitt agerande i regel kan utgå från att andra personer agerar någorlunda rationellt och tar ansvar för sin egen säkerhet och hälsa".
Att de åtalade vid tidpunkten för gärningen hade skäl att utgå från att 62-åringen skulle göra allt som stod i hans makt att för att få hjälp av sjukvården. Tingsrätten pekade även på uppgifter att offret inte sökt sjukhusvård "tillräckligt ihärdigt", trots att han säckat ihop 30 gånger under det sista dygnet.
När det var dags i hovrätten krävde kammaråklagare Anna Väppling att de två männen dömdes i enlighet med åtalet, till ett längre fängelsestraff.
Både Anna Melander, advokat som försvarar 29-åringen, och Jens Nyström ansåg att alternativa dödsorsaker inte var tillräckligt utredda och yrkade på kortare fängelsestraff.
Nyström anförde en helt ny teori som grundade sig på ett stickmärke i 62-åringens armveck – och på ett rykte.
Att hans sambo injicerat insulin i och med hans sjukdomsbild, och att han avlidit på grund av detta.
Anna Väppling ifrågasatte varför ett förhör med sambon inte åberopat, kopplat till teorin. Hon pekade även på det faktum insulin injiceras i magen och inte i armvecket.
– Vi har ju ingenting som talar för att hon har gjort det, förutom ett rykte. Att han har ett stickmärke, det ifrågasätter jag inte, säger Väppling.
Upprinnelsen till den brutala misshandeln var ett påstående om att paret hade uppgifter om Joakim Ettefjord, som försvann spårlöst i juni 2019.
Dom meddelas 12 maj.