Ny teknik kan ge billigt biobränsle

Forskare vid Luleå tekniska universitet har hittat ett nytt sätt att rena syntesgas från koldioxid. Förhoppningen är att tekniken nu ska börja användas i pappers- och massaindustrin.

LULEÅ2011-02-09 16:51

– Vår membranteknik är billigare än den teknik som används idag så det innebär att man kan sänka priset på metanolen så att vi har råd att köpa den som fordonsbränsle, säger professor Jonas Hedlund vid Luleå tekniska universitet

Det är genom finansiering från Stiftelsen för strategisk forskning (SFF) och i nära samarbete med det strategiska forskningsprojektet Bio4Energy som Jonas Hedlunds forskargrupp kommit ett steg på vägen med att separera koldioxid med hjälp av så kallad zeolitmembran.

Tanken är att utveckla ny miljövänlig teknik som ska användas som biobränsle i pappers- och massaindustrin. Det finns sedan tidigare annan teknik för att separera koldioxid från syntesgas men den är mer kostsam, enligt forskarna.

I det nya projektet utvecklar forskargruppen superfiltret zeolitmembran som sköter processen på ett mer kostnadseffektivt sätt.

– Vi har kommit ett stort steg på vägen. Vi har upptäckt att när vi har högt tryck på syntesgasen så fungerar de zeolitmembran som finns i dag jättebra, säger Jonas Hedlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om