Projekt som går under namnet den digitala E4:an har pågått under närmare två år och sträckan mellan Stockholm och Luleå är klar till årsskiftet. Ett syfte mer projektet är att gör det mer attraktivt för techbolag att etablera exempelvis fler datahallar i Norrbotten och Sverige.
– Här tillför vi enormt mycket mer kapacitet än vad som finns i dag och en ny anslutningsväg. Då får bolagen det sista som vi tror att de behöver för att tycka att regionen är en bra plats att investera i. Sedan tidigare gillar det vårt kalla klimat här för det är bra när de ska kyla sina servrar i hallarna, säger Patrik Gylesjö.
Kabeln går från Berlin och sedan sjövägen efter Östersjökusten upp mot Stockholm och därifrån upp landvägen till Luleå.
– Den kapacitet vi installerar nu motsvarar hela behovet för alla de nordiska länderna i dag. Det är allt som du och jag streamar när vi tittar på film och alla foton som laddas upp till molnstjänster och allt surfande för hela Norden sammantaget.
För den vanlige internetanvändaren kommer det inte att bli någon större skillnad mot i dag, men däremot kommer den nya superkabeln att få indirekta effekter, berättar Patrik Gylesjö.
– Om det här teknikbolagen fortsätter att investera så drar det ofta med sig hela ekosystem av andra kringtjänster och företag som också vill tillföra något till de här systemen eller behöver kapaciteten, säger Patrik Gylesjö och fortsätter:
– När vi bygger de här systemen så ser vi till att koppla upp allt annat som kommer i vår väg också. Det kan vara mobilmaster, företag, sjukhus, skolor eller bostäder. Även om man har en fiberkabel sedan tidigare så är det bra att det finns flera alternativ och att det finns en konkurrens som håller nere prisbilden på sikt. Jag tror det är mer den typen av indirekta konsekvenser man ser.
Det är inte enbart det stora globala teknikjättarna som kan komma att dra nytta av den nya digitala infrastrukturen.
– Det kan lika gärna vara ett svenskt spelbolag, eller något inom artificiell intelligens eller bilindustrin och självkörande bilar som också behöver mycket kapacitet.
Kabeln är 256 mil lång och kan hantera datamängden tre petabit i sekunden, vilket motsvarar all dagens data i Norden. Globalconnect har investerat 500 miljoner kronor i projektet.