Ny strategi ska främja fisketurismen

En ny strategi syftar till att främja ett hållbart fiske samt öka lönsamheten och konkurrenskraften i näringarna. "I Norrlands inland finns stor potential", säger Daniel Melin på Jordbruksverket.

"Min uppfattning är att vi har mycket goda förutsättningar att utveckla fisketurismen", säger Daniel Melin på Jordbruksverket.

"Min uppfattning är att vi har mycket goda förutsättningar att utveckla fisketurismen", säger Daniel Melin på Jordbruksverket.

Foto: Charlie Billengren

Luleå2021-06-06 07:00

Jordbruksverket har sedan 2011 i uppdrag av regeringen att medverka till att främja och utveckla fiskerinäringen, vattenbruket och fisketurismen. Den tidigare nationella strategin som togs fram 2013 löpte ut 2020. Nu pågår framtagandet av en ny strategi.

– Det är en gemensam, nationell strategi för yrkesfiske, fritidsfiske, fisketurism och vattenbruk med gemensamma delmål. Strategin kompletteras även med sektorspecifika handlingsplaner som ska innehålla åtgärder som syftar till att nå de strategiska målen, säger Daniel Melin, fritidsfiskesamordnare och projektledare vid Jordbruksverket.

I samband med framtagandet av strategin har de vid ett flertal tillfällen träffat olika intressenter från fiskets och vattenbrukets näringar samt de myndigheter som har uppdrag som påverkar förutsättningarna för näringarna, såsom Naturvårdsverket och Länsstyrelsen. Regeringsuppdraget ska vara slutfört den 31 maj. Sedan pågår åtgärdsarbetet till strategin löper ut 2026.

En av punkterna i strategin handlar om de akvatiska ekosystemen och förvaltningen av dem. Mål för näringarnas utveckling utgör en annan. Den ekologiska hållbarheten är en nyckelfaktor för en lönsam utveckling inom fiskturism, menar Melin.

– Man marknadsför sig inte längre med drivor av döda fiskar. Turisterna vill se ett varsamt hanterande av fisk och att entreprenörerna har ett hållbarhetstänk kring produkten, säger han och tillägger att mycket fokus ligger på samverkan och att beslut bör fattas i samråd med lokala intressen.

– Lokala invånare ska inte känna att det kommer turister som tar över utan man ska kunna samverka på ett lokalt plan. De som kommer behöver boende och mat, vilket kräver samverkan i lokalsamhället.

Kunskap och kommunikation är nödvändig för såväl näringarnas utveckling som förvaltningen av ekosystemen, menar han.

– Vi behöver mer kunskap om hur ekosystemet fungerar. Delar av Östersjön mår inte särskilt bra. Det ser dock generellt sett bättre ut i de norra delarna.

Daniel Melin anser att det är svårt att avgöra hur stor fisketurismen är i Sverige.

– Det saknas en nationell datainsamling och statistik över antalet fisketurismentreprenörer, hur många som kommer hit för att fiska, antalet arbetstillfällen som genererats och hur mycket skatteintäkter det handlar om. Det påverkar hur man ser på fisketurism. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!