I januari kom beskedet att Still Gastrobar på Storgatan i Luleå ansökt om konkurs. Pandemin och restriktionerna blev för svåra att hantera.
– Den första vågen var tuff men vi klarade den och var på väg tillbaka men vid andra vågen så kände vi, det går inte, sade Stills ägare Kevin Broomfield efter konkursbeslutet.
I lokalen fanns under många år Roasters som gick från kaffefokus mot restaurangverksamhet med en stor uteservering, en uteservering som kommit att bli en förväntad del av Storgatans sommarskrud. I april 2018 tog Kevin Broomfield över men redan nu väntar ett nytt koncept och det är Aref Abdollahzadeh, som driver Panelen i Boden, Luleå och Piteå, som ligger bakom satsningen tillsammans med kollegan Fredrik Lundin.
– Kocken & Company ska servera mat man vuxit upp med, i moderna miljöer, mitt i stan. Vi vill verkligen erbjuda en avslappnad miljö, en social hubb där man kan koppla av helt och fullt, skriver Aref Abdollahzadeh i ett mejl
Han fortsätter:
– Vi har båda under hela våra karriärer fantiserat om att driva en restaurang med det här konceptet. Det som hindrat oss tidigare har varit framför allt tid, men också kompetens, samarbetspartners och till kanske största del lokal och läge. Konceptet kräver ett starkt läge, mycket puls, högt tempo och en stor fin uteplats för att verkligen frodas.
– Båda förstod ganska omgående efter att vi jobbat ihop ett tag, att det fanns utrymme för en ny typ av verksamhet i stan och när lokalen mitt i centrala Luleå, i det anrika Ebeneserhuset blev tillgänglig var det inget snack om saken! Alla pusselbitar var på plats och nu var det bara tuta och köra!
Menyn är inte spikad ännu men det ska inte "kosta skjortan" att besöka restaurangen, enligt Araf Abdollahzadeh.
– Vi har lagt oss någonstans i skiktet mellan det riktigt enkla streetfoodhaket och det fina köket, en restaurang som är mån om råvarorna och tillagar comfortfood med kärlek och passion. Samarbete med lokala norrländska gårdar ska synas tydligt på vår meny, där skyltar vi gärna med vart ingredienserna härstammar.
Även lokala bryggerier kommer ges stor plats, enligt honom.
Från fastighetsägaren Diös sida var det självklart att det fortsatt ska vara restaurang i lokalen – något det varit i många, många år.
– Ja, eftersom det är den typen av lokal, en restauranglokal. Så absolut, säger Åsa Johansson, förvaltare.
Trots pandemin och att restaurangerna måste hantera svårbemästrade begränsningar fanns det ett flertal aktörer som var intresserade att flytta in efter Still Gastrobar.
– Det har varit intresse för lokalen, det är ett kanonläge i Luleå, säger Åsa Johansson.
Inte många vågar satsa mitt i en pandemi men Aref Abdollahzadeh räds inte utmaningen. Han är van vid ständiga förändringar i en bransch som är tuff redan från start.
– Det handlar till stor del om att bara orka, ställa om och nöta helt enkelt. I motgångar finns möjligheter och viktiga lärdomar. Vi kommer båda från ingenting och har jobbat oss upp, på vägen har vi sett både fantastiska framgångar och fatala misslyckanden. Allt har vi tagit lärdom av. Vi gillar utmaningar och vi tror på oss själva och vad vi är kapabla att åstadkomma.