Ny patientlag gör svenska vården gränslös

Snart kan du välja vilken öppenvård du vill – oavsett om den finns i Norrbotten eller inte. Det blir verklighet tack vare en ny patientlag som träder i kraft vid årsskiftet.

NYA MÖJLIGHETER. Den nya patientlagen gör det möjligt för dig att välja öppenvårdsbehandling i vilket landsting som helst. Landstinget befarar att det kan få ekonomiska      konsekvenser. ”Vi vet ännu inte hur det slår”, säger Sara Engström, verksamhetsstrateg.

NYA MÖJLIGHETER. Den nya patientlagen gör det möjligt för dig att välja öppenvårdsbehandling i vilket landsting som helst. Landstinget befarar att det kan få ekonomiska konsekvenser. ”Vi vet ännu inte hur det slår”, säger Sara Engström, verksamhetsstrateg.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-04-22 06:30

– Andra nordiska länder har redan en motsvarande lagstiftning. Det ligger i tiden att patienten får en aktivare roll, säger Sara Engström, verksamhetsstrateg vid hälso- och sjukvårdsenheten.

Den stora nyheten i lagen är att patienter både inom offentligt finansierad primärvård och specialistvård kan välja att söka öppenvård i vilket landsting som helst, även sådan vård som inte finns i Norrbotten. Alla patienter ska bedömas lika.

Detta innebär även att landstingen inte längre har rätt att neka patienter som kommer över länsgränserna. Som läget är nu har de rätt att prioritera egna medborgare och kan därmed neka vård om inte kapaciteten finns.

Landstinget har i sitt remissyttrande ställt sig tveksam till detta. NLL anser att vårdutbudet i hemlänet ska styra vilken vård man får i ett annat landsting.

– Det finns en risk att det slår ekonomiskt. Att det blir kostnader som vi inte kan påverka. I teorin kan det komma stora patientströmmar från ett annat landsting vilket kan leda till att det egna länets befolkning får vänta. Då kan de förstås i sin tur söka vård i något annat landsting. Vi vet ännu inte vilka konsekvenserna blir, säger Sara Engström.

Som öppenvård definieras besök, behandlingar och kirurgiska ingrepp som inte kräver att patienten är inneliggande på en vårdavdelning.

De stora vinnarna i Norrbotten är exempelvis patienter som vill få tillgång till en generösare IVF-behandling (provrörsbefruktning). Norrbottens landsting har en restriktiv hållning när det gäller IVF.

Andra nyheter i patientlagen är att rättigheterna till ny medicinsk bedömning, så kallad "second opinion" har blivit tydligare och att barnen har rätt till större delaktighet i vården.

– Det har med barnkonventionen att göra. Samhället måste helt enkelt se till att tillgodose barnens rättigheter. Det är inte alla vårdnadshavare som kan göra det, av olika anledningar. Det kan vara så enkelt som att barnet får välja vilken arm det ska få sprutan i. Delaktigheten är viktig eftersom upplevelser i barndomen sitter i i vuxenlivet.

Lagen har sin grund i hälso- och sjukvårdslagen. Den består även av delar som lyfts ut ur patientsäkerhetslagen.

– Tanken med att samla detta i en separat lagstiftning är att stärka patienträttigheterna och att göra dem mer lättillgängliga och överskådliga, säger Sara Engström.

Den nya patientlagen, som är en proposition från regeringen, beslutas till sommaren och träder i kraft den 1 januari 2015 om inget oförutsett inträffar.

DINA RÄTTIGHETER I VÅRDEN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om