Ny ormattack på förskola i Luleå

Ännu ett barn har blivit ormbitet på en förskola i Luleå. "Tanken passerade oss aldrig att det kunde hända, inte där", säger jourhavande rektor Britt-Louise Eklund.

Munkebergs förskola i Luleå, där ett barn blev ormbitet ute på gården.

Munkebergs förskola i Luleå, där ett barn blev ormbitet ute på gården.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2023-07-19 06:00

I juni blev ett barn ormbitet på Hällbackens förskola i Luleå. Nu har det hänt igen, denna gång på gården till Munkebergs förskola på Mjölkudden.

– Det stämmer, "naturen" visar sig på många olika ställen och tydligen kan den krypa in även på förskolegården, säger jourhavande rektor Britt-Louise Eklund och tillägger att barnet efter omständigheterna mår bra.

 Var och när själva bettet ägde rum är det ingen som vet.

– Jag kan inte säga exakt var det skedde, det är det ingen som vet eftersom barnet inte gav några signaler precis då det hände. Det upptäcktes inte direkt utan senare då man såg ett bett.

Trots vetskapen om incidenten på Hällbackens förskola, som bland annat tog kontakt med Anticimex, såg man ingen anledning att vidta några förebyggande åtgärder vid den aktuella förskolan.

– Den förskolan ligger närmare Ormberget där man vet att det finns orm. Jag har då aldrig hört att man sett huggorm vid Munkebergs förskola, men tydligen är det så. Tanken passerade oss aldrig att det kunde hända, inte där.

Sedan händelsen har förskolan genomfört flera olika åtgärder och kommer att köpa in en "ormskrämma", som avger ljud och vibrationer för att hålla borta dem.

– Nu gör vi allt som går för att undvika att det sker igen. Personalen rekar av gården på morgnarna och vi har beställt ordentlig klippning av gräset, säger Britt-Louise Eklund.

Enligt Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex, behövs bara lite naturmark och skog för att ormar ska få en bra miljö att leva i.

– En orm behöver inte betyda att det finns flera ormar just där. De är inte grupplevande på det sättet utan kan vara ute på egen hand och exempelvis leta en partner. Är det soligt och fint så ligger de och solar och trivs vid stenar och hussocklar.

De flesta ormar gömmer sig om de känner vibrationer i marken. Har de en gång etablerat en bra ormmiljö på en plats så stannar de ofta kvar. I första hand ska man försöka flytta ormen till en plats där den kan fortsätta leva sitt ormliv.

– Huggormen är våran enda giftiga orm och den ska man ju ha respekt för, så är det. Den är inte naturligt aggressiv men små barn kan ju plocka upp en helt obetänksamt och det är ju verkligen inte bra. Men om någon, som i det här fallet, har blivit biten så kan man ju försöka ta reda på om det finns fler i närheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!