Ny möjlighet för asylsökande gymnasielever

Unga asylsökande kan från och med i dag ansöka om uppehållstillstånd för att gå färdigt gymnasiet. I dag träder lagändringen i kraft, men frågetecknen är fortfarande många.

Oklart. Hur många som kan komma att beröras av lagändringen som träder i kraft i dag är inte klart. Bilden har inget samband med texten.

Oklart. Hur många som kan komma att beröras av lagändringen som träder i kraft i dag är inte klart. Bilden har inget samband med texten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Luleå2017-06-01 07:00

Fredrik Lund Sammeli (S) är riksdagsman från Norrbotten och ordförande i socialförsäkringsutskottet, som ställde sig bakom förslaget till en lagändring den 3 maj. Kritik har riktats mot förändringen och det har varnats för att den kan skapa långa handläggningstider hos Migrationsverket och en kaotisk situation för en redan utsatt grupp asylsökande. Fredrik Lundh Sammeli konstaterar att lagen är komplex, men har tilltro till Migrationsverket i frågan.

– Migrationsverket har meddelat sig redo att fatta beslut i berörda ärenden, verksamheten är förberedd för att göra det, säger han.

Ändringen i gymnasielagen godkändes av riksdagen den 3 maj och den innebär att asylsökande ungdomar kan ansöka om ett upp till fyra år långt uppehållstillstånd för att kunna slutföra sina studier på gymnasiet. Därefter ska det vara möjligt att ansöka om en förlängning på sex månader, för att inom den tiden kunna etablera sig på arbetsmarknaden.

Lagändringen gäller även för ungdomar som går på så kallad språkintroduktion. Språkintroduktion är till för ungdomar som nyss har anlänt till Sverige och där ligger fokus på det svenska språket. Både de som har fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd och de som har fått ett beslut om utvisning med uppskjuten verkställighet fram till 18-årsdagen omfattas av lagen. Enligt Fredrik Lundh Sammeli gäller lagändringen även de som har överklagat utvisningsbeslut med uppskjuten verkställighet och har hunnit fylla 18 år under processens gång.

Han påpekar att lagen om tidsbegränsade uppehållstillstånd för asylsökande som infördes sommaren 2016 skapade en osäkerhet.

– Vi måste möta den osäkerheten med en tydlig lagstiftning som ger möjlighet till ungdomar att fokusera på studier.

De som har ansökt om asyl i Sverige före den 24 november 2015 och är mellan 17-25 år, kan omfattas av lagen.

– Men lagändringen innebär inte att alla kommer att få stanna här, asylprövningen är individuell.

Än har Migrationsverket inget svar på hur många som kan komma att omfattas av lagändringen. 2015 ansökte 35 000 minderåriga barn och ungdomar om asyl i Sverige.

– Det är för tidigt att säga hur många som omfattas av den och vad de personerna kommer att ha för rättigheter. Däremot är inte själva prövningen för den enskilde särskild komplicerad. Den som ansöker om uppehållstillstånd för studera ska studera på gymnasiet och ha en individuell studieplan. Det är ganska lätt för Migrationsverket att förhålla sig till det, menar Fredrik Lundh Sammeli.

Fredrik Lundh Sammeli menar att även de som hinner fylla 18 år utan att ha fått en prövning i sitt ärende kan omfattas i vissa fall.

– Men då är det ju viktigt att man inte redan har genomfört en gymnasieutbildning, eller hunnit få en validering av en utbildning som man har med sig från hemlandet.

Olika regler

Det är många faktorer som påverkar om man kan få uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Reglerna ser olika ut för asylsökande och för den som har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som han eller hon vill förlänga.

Reglerna ser också olika ut beroende på om man är ett ensamkommande barn, om man studerar på ett nationellt program eller på ett introduktionsprogram och i vissa fall när första ansökan om asyl inkom.

Om skälen för det tidigare uppehållstillståndet inte kvarstår kan man få ett uppehållstillstånd för gymnasiestudier om man är mellan 18-25 år och inte redan fullföljt en gymnasieutbildning.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om