Ny rättsprocess ska testas i Luleå

En ny metod ska göra att det går snabbare att utreda brott i Luleå. ”Vi kommer tack vare det här beslutet att snabbare kunna väcka åtal”, säger kammaråklagare Rickard Finnberg.

Luleå är en av pionjärorterna för den nya modellen.

Luleå är en av pionjärorterna för den nya modellen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Luleå2021-01-20 15:29

Det nya arbetssättet bygger på en effektivare väg från polisens gripande till avkunnad dom. Polisen kommer nu att, redan på brottsplatsen, hålla förhör, ge böter och informera om eventuella huvudförhandlingar. Rättsprocessen som tidigare tog över 20 veckor ska nu ta två till sex veckor.

– Det blir upp till personen att engagera sig om de vill ha sin sak prövad, säger kanslichefen på Luleå tingsrätt, Maine Jäderberg, om den nya processen kring böter. 

Det är polisområdena Luleå–Boden och Piteå Älvdal som ska börja med metoden, som sedan några år tillbaka används i Stockholm.

Den ska hjälpa till att snabbare åtgärda så kallad vardagsbrottslighet. De brott det rör sig om är bland annat narkotikabrott, stöld, olovlig körning och rattfylleri, brott mot knivlagen samt andra brott enligt trafikbrottslagen. 

– Det hela grundar sig i att polisen på plats lätt ska kunna göra en bedömning om ett brott har begåtts. Det innebär inte mer jobb för oss, men rättsprocessen kommer ändå att ske snabbare, förklarar Victoria Engberg, Piteåpolisen. 

– Förut har flera brott slagits samman under samma dom med ett lindrigare straff med straffrabatt. Nu kommer brotten att utredas var för sig vilket betyder att den som bryter lagen oftare kommer kunna dömas oftare, säger kammaråklagare Rickard Finnberg.

Beslutet från regeringen, att Luleå tingsrätt ska vara en av de första att införa systemet, tas varmt emot av hela rättskedjan. 

– Brottsutredningen kommer att ske snabbare men med samma krav på att allt går rätt till. Det nya systemet är mindre krångligt. När de kommer till oss kan de behandlas snabbare, säger Rickard Finnberg. 

Vid böter kommer den målsägande nu att få skriva på en fullmakt som kommer skynda på förfarandet vid en överklagan. 

– Förändringen kommer inte att påverka dem som inte är brottsaktiva, alltså dem som inte bryter mot lagen så ofta. Det enda man kan märka av är några små förändringar vid till exempel utdelningen av böter, säger Victoria Engberg.

För att systemet ska kunna användas måste personen vara myndig, brottet vara tydligt kopplat till den misstänkte och inte kunna ge mer än tre års fängelse.

– Om det visar sig att ett brott är allvarligare eller mer invecklat än vad som framgick först kommer det att gå tillbaka in i den vanliga processen, säger Rickard Finnberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!