Ny metod för att upptäcka diskriminering

Chefen ska bli pappa, han är strålande glad och vill skåla med de anställda. Men när en anställd avslöjar att hon också är gravid tycker chefen inte alls att det är roligt.Kvinnan av utländsk härkomst gläds med sin arbetskamrat över att få gå en kurs. Men när chefen kommer med besked visar det sig att hon inte kommer med.

Katri Linna tycker att klockan är slagen för ett samhälle där allas lika värde och rättigheter respekteras. Hennes medarbetare Eva Nikell instämmer.FOTO: Göran Ström

Katri Linna tycker att klockan är slagen för ett samhälle där allas lika värde och rättigheter respekteras. Hennes medarbetare Eva Nikell instämmer.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-09-08 06:00
Det är två scener ur en dvd-film, som tillsammans med en affisch som föreställer interiören till en arbetsplats, utgör två delar i Växthuset. En metod för att upptäcka, förebygga och motverka diskriminering i arbetslivet.
Filmen tar upp olika olika former av diskriminering och ska följas av diskussioner.
Affischen är en utgångspunkt för diskussioner om vad som försiggår på den egna arbetsplatsen. Hur går snacket i korridoren? Vad händer i köket? Vad sägs, vilka talar i sammanträdesrummet och vilka talar inte?
Växthuset är ett EU-finansierat projekt och svenska arbetsgivare kan kostnadsfritt beställa materialet för att ha som ingång i arbete med diskrimineringsfrågor.
Utreder och driver fall
I går var DO, diskrimineringsombudsmannen Katri Linna, med medarbetare på Kulturens hus i Luleå för att introducera Växthuset och för att informera om den nya myndigheten DO som samlar alla diskrimineringsombudsmän i en enda myndighet.
- Det är viktigt att arbetsgivarsidan är representerad i Växthuset-arbetet liksom arbetsmiljöansvarig och inte minst facket. Facket har ett stort ansvar, säger Linna.
Hon berättar om DO:s huvuduppdrag: Utreda anmälningar och driva fall. Utöva tillsyn över aktiva åtgärder och skolors likabehandlingsarbete. Ge råd, informera och utbilda.
I år, fram till augusti, har DO tagit emot 480 anmälningar, varav tio från Norrbotten. De ärenden som går till domstol ger vid fällande dom högre ersättning än tidigare.
- Vi har högre ersättningskrav i domstol nu. EG har tydliga krav på dels kompenserande, dels avskräckande skadestånd, säger Linna.
Diskrimineringsgrunderna är nu sju till antalet: Diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder.
DO övervakar också att föräldraledighetslagen efterlevs och att föräldralediga inte blir sämre behandlade på jobbet.
- Just nu driver vi 15 processer mot Försäkringskassan. Det handlar om gravida kvinnor som inte har fått sina sjukskrivningar godkända, säger Linna.
Flexibel lösning
Hon berättar om ett pågående projekt med romer och om hur medvetenheten bland romerna har höjts.
- När vi inledde projektet i början på 2000-talet kom det tre anmälningar per år från romer. Nu är siffran 50 anmälningar per år.
Linna ger exempel på hur arbetsgivare vinner på att till exempel ge muslimska anställda ledigt till ramadan-festen.
- De kan vara lediga dagen för ramadanfesten och i stället jobba på julafton när så många andra vill vara lediga. Det är en flexibel lösning som tillgodoser mänskliga rättigheter och gynnar företagens ekonomi.
Goda exempel
Växthuskonferensen, som arrangerades av DO, länsstyrelsen och Röda korsets antidiskrimineringsbyrå i Luleå, drog 130 personerfrån såväl offentlig som privat sektor, fackförbund och ideella föreningar.
Katri Linna berömde antidiskrimineringsbyrån i Luleå för ett mycket värdefullt arbete. Byråns Jan-Olov Madeleine Ågren och Ulrica Åström lyfte å sin sida fram goda norrbottniska exempel i arbetet mot diskriminering:
- Luleå kommun har satsat på en halvdagskurs i ickediskriminering och mångfald för alla chefer. På Ferruform har hela personalen utbildats i de här frågorna. I Arjeplog har alla gymnasieelever fått en halvdagskurs i värdegrundsfrågor och diskriminering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om