Ny matmässa i Luleå

Konsumenterna vill ha mer lokalproducerad mat, men producenterna når inte ut. Nu ska en ny matmässa se till att det bli ändring på det.

Foto: Christine Olsson/TT

Luleå2017-09-18 19:33

Det är en matmässa som främst vänder sig till restauranger, kostchefer i bland annat offentlig sektor och så handeln.

– Det råder en stor okunskap i båda lägren. Nu är det läge att anordna en mötesplats där vi kan visa upp de lokala producenterna i Norrbotten, säger Håkan Stenmark, företagsutvecklare LRF Norrbotten.

– Vi har många som står i steget att utveckla sin verksamhet, men då krävs det att de vet vilka råvaror som efterfrågas och vad kunden längst ut vill ha, säger Håkan Stenmark.

Tidigare har många köttproducenter levererat köttet till slakteriet och sedan inte haft mer konsumentkontakt. Man har förlitat sig på att slakteriet sköter alla kontaker med nästa led. Nu måste producenterna lära sig mer om de olika ledens köpmönster. Likaså har restauranger, kostchefer och handeln inte haft kunskap om de producenter som finns i närområdet. Så det är en kunskapsöverföring som behövs, berättar Håkan Stenmark.

Inte bara intresset hos konsumenterna har vuxit. Även inom handeln har en förändring skett.

– Intresset för närproducerat har vuxit väldigt mycket de senaste åren, säger Håkan Stenmark.

Omkring 35 utställare tror Håkan Stenmark kommer att ställa ut den 5:e oktober representerande produktområden som kött, grönsaker, bär och ost. Men även Norrmejerier och flera slakterier kommer att finnas där.

– Ska vi ha kvar något jordbruk i Norrbotten så kanske vi måste handla lokalt, säger Håkan Stenmark, företagsutvecklare LRF Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om