– Vi tror att den kommer att tas emot väl. Den är enklare, bättre och helt enkelt smartare än det alternativ vi använder oss av i dag, säger Per Jonsson Nilsson, projektledare och utvecklingsledare för it/administration vid barn- och utbildningsförvaltningen.
Luleås nuvarande lärplattform är en kombination av den gamla plattformen Edwise och appen Tieto Education. Tieto ligger bakom båda funktionerna.
Tanken från Tietos sida var egentligen att modernisera och ersätta Edwise, som fått en hel del kritik, både från lärarhåll och föräldrar. Men så blev det inte.
– Tyvärr blev det inget av Tietos planer på vidareutveckling, säger Per Jonsson Nilsson.
I början av 2020 inledde Luleå kommun processen med att upphandla en ny lärplattform. Upphandlingen genomfördes innan sommaren och i november var den klar. Då hade valet fallit på Unikum.
Det innebär att kommunens årliga kostnad för lärplattform minskar från 1,3 miljoner kronor till 750 000.
– Unikum fyllde kraven bäst, och den var dessutom billigast. Man kan säga att en del av problemet med Edwise varit att den varit svår att förstå, eftersom det varit olika ytor för pedagoger och vårdnadshavare. Nu kommer båda att känna igen sig så det blir inga missförstånd. Av de som fått prova på Unikum hittills har vi bara fått positiv respons. Den är så enkel att det knappast behövs någon utbildning. Man förstår hur den fungerar omgående, säger Per Jonsson Nilsson.
Appen för vårdnadshavare heter Unikum familj. Under mars börjar den lanseras på en rad olika enheter från förskolan till vuxenutbildningen. De som utsetts till testpiloter är Charlottendahls förskola, Ormbergsskolan, Residensskolan, gymnasieprogrammen teknik, industriteknik, ekonomi och introduktion, samt på vuxenutbildningen studieväg 2 på SFI och engelska grundläggande nivå.
– Under en övergångsperiod kommer vi ha kvar Edwise, men till hösten räknar vi med att Unikum är fullt ut introducerad i hela Luleås skola. Det finns också en slags "titt in-funktion", som innebär att man som vårdnadshavare och pedagog redan nu kan ladda ned appen och bekanta sig med den, säger Per Jonsson Nilsson.
Lärplattformen används bland annat till kommunikation mellan skolan och hemmet. Schema, frånvarorapportering, bokning av utvecklingssamtal och planering och uppföljning av hur arbetsuppgifter genomförts är exempel på användningsområden för plattformen.