Realgymnasiet driver för närvarande gymnasieskolor på 15 orter i Sverige. Nu har bolaget lämnat in en ansökan till Skolinspektionen om att få öppna en gymnasieskola i Luleå, med inriktningen naturbruk. Om Skolinspektionen säger ja till ansökan kan skolan tidigast starta till höstterminen 2020. Ett beslut från Skolinspektionen väntas till hösten.
– Vi börjar med naturbruksutbildning. Vi har 15 skolor i landet som har naturbruksutbildning som bas, på några skolor har vi fler program, säger Patrik Wigelius, affärsområdeschef Realgymnasiet.
I Luleå kommer man inte att starta en naturbruksutbildning med inriktning mot traditionellt lantbruk och skogsbruk, utan inriktningen är djur samt natur och äventyr. Skolan planeras för en klass per årskurs.
– Vi siktar på att ha runt 100 elever fullt utbyggd, säger Patrik Wigelius.
Ingen gymnasieskola i Luleå kommun har naturbruksprogrammet, varken Luleå gymnasieby eller de två fristående gymnasieskolorna NTI och Praktiska gymnasiet.
På de orter där Realgymnasiet bedriver utbildning har man samarbetspartner som Kolmårdens djurpark, Borås djurpark, Nordens Ark för att ta några exempel. I Luleå ska man leta efter lämpliga samarbetspartner för naturbruksutbildningen.
– Det kan vara ridanläggningar, travanläggningar, veterinärkliniker, hundklubbar, kennlar, större akvarier, exemplifierar Patrik Wigelius.
Har ni någon lokal för skolan?
– Inte än. Vi planerar att starta hösten 2020, så vi börjar nu att leta lokal, säger Patrik Wigelius.
Varför är Luleå intressant för er?
– Sundsvall är den nordligaste staden där vi har skola. Vi tittar alltid på attraktiva kommuner och där har Luleå dykt upp. Nu var det läge att ta klivet norrut, säger Patrik Wigelius.
Faktorer som elevunderlag, tillväxt, konkurrenssituation och tidigare erfarenheter av friskolor är faktorer som vägs in i bedömningen av en kommun tillägger han.
– Vi är störst i landet på naturbruksutbildningar, säger Patrik Wigelius.
Finns det tillräckligt stort intresse för naturbruksprogrammet i Luleå?
– Ja, det tror jag. Jag tror att utbildningen kommer att fungera jättebra i Luleå, säger Patrik Wigelius.
Realgymnasiet ingår i bolaget Lärande i Sverige AB, som ägs av två privatpersoner som är verksamma i företaget. Huvudägare är Jan Vikström. Företaget Lärande startade 1999 i Norrköping och de första åren ägnade man sig åt IT-utbildningar inom vuxenutbildningen.