På 1 000 meters höjd, ovanför Suorvadammen i Stora sjöfallets nationalpark, har forskarna placerat en i Sverige helt ny typ av mätstation. Via sensorer på den fyra meter långa mätstationen som grävts ner i snön skickas information till norska satelliter.
Forskarna ska jämföra data vad gäller temperatur i snö och luft och snödjup. Idén kommer från Island.
- Vi hoppas att vår forskning gör att vi kan förutsäga slasklaviner med en exakthet på tre dagar och därigenom öka säkerheten för människorna, säger Stefan Mårtensson, lavinforskare vid LTU, i ett pressmeddelande.
Slasklaviner skiljer sig från klassiska laviner genom att de utlöses när temperaturen i snön närmar sig noll grader, vilket gör dem tunga och kraftfulla. Lavintypen väntas bli allt vanligare eftersom vintrarna blir varmare och blötare.
De senaste åren har slasklavinen gått någon gång mellan maj och juli.
I området finns tre samebyar. Längs vägen färdas också massor av turister, både i bilar och charterbussar. Vägen används även frekvent av Vattenfalls personal.
- Det skulle betyda oerhört mycket för oss om det gick att få lavinprognoser. Nu färdas vi på vägen under stor risk vissa tider på året och när lavinen har gått skärs vägen av och vi blir isolerade flera dagar uppe på fjället, säger renskötaren Kjell-Åke Pittja, Unna tjerusj sameby.
- Vi tror att satelliter och automatiska mätsystem kan användas allt mer i framtiden. Går det skulle vi bättre kunna förutsäga laviner över mycket stora områden i hela den svenska fjällvärlden, säger Mårtensson.