Ny covidgrupp ska ta fram en handlingsplan för länet

Smittspridningen i Norrbotten har återigen ökat de senaste veckorna med klustersmitta i några kommuner. På länsstyrelsen träffades under torsdagen en speciell regionalt utsedd arbetsgrupp. "Målet är att ta fram en gemensam handlingsplan så vi kan komma med tidiga insatser för att begränsa smittspridningen", säger Karin Lindgren, samordnare på samhällsskydd och beredskap på Länsstyrelsen.

Karin Lindgren, samordnare på Länsstyrelsens samhällsskydd och beredskap, håller i arbetsgruppens möten.

Karin Lindgren, samordnare på Länsstyrelsens samhällsskydd och beredskap, håller i arbetsgruppens möten.

Foto: Maria Lindgren

Luleå2020-10-15 19:30

I juli gav regeringen ett uppdrag åt länsstyrelsen att göra en regional plan för hantering av eventuella utbrott av covid-19.

– Under sommaren såg vi att smittspridningen började minska, men nu ökar den igen och då måste vi planera utifrån nuläget för att begränsa smittspridningen.

När gruppen skulle sättas ihop gick länsstyrelsen ut med en bred inbjudan till länets samtliga bevakningsansvariga myndigheter och alla kommuner. Arbetsgruppen består av 16 personer.

– Vi har folk med från Regionen och även smittskyddsläkaren, svenska kyrkan,  RF SiSU Norrbotten, polisen, Trafikverket och kommunerna Luleå, Boden, Gällivare, Piteå och Överkalix.

Varför just dessa kommuner?

– De anmälde sig frivilligt och det blev också en bra representation med tillexempel Gällivare utifrån deras erfarenheter och både små och stora kommuner. Överkalix har inte haft så många fall men måste ändå följa restriktioner och rapportera som de andra kommunerna.

Finns en gemensam covidplan i länet blir det enklare med snabba insatser.

– Handlingsplanen ska även fungera som en verktygslåda för respektive aktör.   I den tas upp vad vi behöver, dels om smittspridningen ökar eller håller i sig och vilka åtgärder som vi ser just nu och vad vi behöver göra längre fram, säger Karin Lindgren.

Under det tre timmar långa mötet diskuterade gruppen sina tidigare erfarenheter och analyser som man kan med sig i arbetsgruppens arbete. Det hölls också workshops. Två nya möten är inplanerade framöver.

– Vi måste tänka på hur vi skapar uthållighet, både i våra verksamheter och hos individen. Vi planerar bland annat för att kunna hantera informationströtthet, både att ta till sig information men även att efterfölja restriktioner och rekommendationer, säger Lindgren.

Säkerhetssamordnare Disa Kristinsdottir deltog som Bodens kommuns representant.

– I Boden har vi varann vecka möten i det beslutsforum vi har för Covid-19 för att säkerställa korta beslutsvägar och informationsöverföring. Vi försöker även hålla i de restriktioner vi har sedan tidigare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!