Ny chef bakom spaken

Överste Per Nilsson, 46, tog över chefsskapet på F 21 i går.- Uppfinningsrikedom och intiativkraft ska utveckla garnisonen, sa Per Nilsson i samband med "vaktombytet".

Lycka till! Chefsbyte på F 21, Lars Jäderblom till vänster önskar efterträdaren Per Nilsson välkommen till nya jobbet.Foto: BENGT-ÅKE PERSSON

Lycka till! Chefsbyte på F 21, Lars Jäderblom till vänster önskar efterträdaren Per Nilsson välkommen till nya jobbet.Foto: BENGT-ÅKE PERSSON

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2008-10-02 06:00
Per Nilsson efterträder överste Lars Jäderblom som efter fyra år som chef flyttar söderut. Det är för övrigt för andra gången i rad som Nilsson efterträder Jäderblom, förra gången var som flygattaché i USA.
De grå molnen över F 21 på onsdagseftermiddagen kan vara symboliska. Regeringens besked för några veckor sedan att inget förband läggs ner betyder inte att de sker förändringar i verksamheten.
Osäkerhet
F 21 kämpar fortfarande med näbbar och klor för att få behålla utbildningen av soldater och att ledningsenheten blir kvar som annars kan centraliseras på en ort.
- Beskedet att det inte blir några förbandsnedläggningar leder samtidigt till osäkerhet, säger Lars Jäderblom.
"Ett kulhål i pannan"
Det första slaget är alltså vunnet men än är inte kriget över, ungefär så är läget för F 21 och de andra flottiljerna.
Lars Jäderblom minns i sitt tal tillbaka på alla åren. Han minns personer och händelser.
- Jag har varit här i drygt tre år, det är 90 miljoner sekunder. Vi har varit i en utvecklingsfas i nästan tre år.
Allra tyngst var det - enligt Lars Jäderblom - när tidningen Svenska Dagbladet i våras presenterade "dödslistan" där F 21 fanns med.
- Det var som ett kulhål i pannan.
Lars Jäderblom och Per Nilsson kunde dock glädjas över att F 21 är världens kanske modernaste förband.
- Vi är det enda förband i världen som flyger två divisioner Jas 39 C/D (den senaste modifieringen, NSDs anmärkning). Vi har försprång mot nästan alla andra förband, alla förband i flygvapnet, sa Lars Jäderblom.
F 21 har under det senaste året deltaget i insatser i Afganistan och i den stora övningen Red Flag i USA och klarat sig med beröm godkänt.
Per Nilsson var också glad över att ha familjen med sig.
- Det känns skönt att den finns vid köksbordet när jag kommer hem.
Det var annars inget fel på effekterna när F 21 och Luleå garnison bytte chef. Den avgående och tillträdande chefen flög var sitt SK 60-plan över delar av Norrbotten.
Top Gun
Symboliskt ledde Lars Jäderblom ledde roteln på "utvägen" och Per Nilsson på "hemvägen".
De klev ur sina flygplan och vandrade in mot den väntade församlingen tillhörande första division och kompaniet till tonerna av filmen "Top Gun", framförda på elgitarr av Per Nilsson 16-åriga son Walter.
Tchad
Senare på eftermiddagen hade nye chefen mottagning på Skogsmännen för bland andra landshövding Per-Ola Eriksson och kommunalrådet Karl Petersen.
Lars Jäderblom tillträder en sex månader lång tjänst vid EU:s centrum för internationella insatser i Tchad och Centralafrika.
- Jag åker till Tchad om två veckor.
Därefter börjar han en tjänst på Högkvarteret i Stockholm.
fakta Per Nilsson
Fotnot: Den 16 augusti hade NSD nyheten att Per Nilsson blir ny chef på F 21.
Din tidning var först igen, som
vanligt...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om