Ny avgift för marknadsknallar

Efter påtryckningar från butiksägare kommer Luleå kommun inom kort ta ut avgift av marknadshandlare.

NY AVGIFT. Luleå kommun kommer att börja ta ut en avgift av de knallar som vill stå på olika marknader i centrala Luleå.

NY AVGIFT. Luleå kommun kommer att börja ta ut en avgift av de knallar som vill stå på olika marknader i centrala Luleå.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-05-11 14:53

Efter sommaren kommer Luleå kommun börja ta ut en avgift för de marknadshandlare som vill sätta upp varustånd på Luleås gator under olika marknader. Anledningen till att den nya taxan tagits fram är att butiksägare i Luleå har haft synpunkter på gatuförsäljningen.

– Det har varit en diskussion runt sommarknallarna och kritik mot att de inte betalat, säger Niklas Nordström (S), kommunalråd.

I centrala Luleå kommer avgiften ligga på 100 kronor per dag och marknadstillfälle. Och 1 000 kronor per månad.

– Hela det här ärendet syftar till att strama upp så det finns något gemensamt regelverk. Det har funnits kritik från handlarna i Luleå att det inte finns några sådana, säger Niklas Nordström.

Utanför Luleå kommun kommer det handla om 50 kronor.

– Det är för att det ska blir tydligt att det inte ska vara dyrare att ha torghandel utanför centrala stan, utan att det även i fortsättningen ska vara billigare, säger Yvonne Stålnacke (S), kommunalråd.

Den nya taxan kommer gälla från oktober.

Sugen på att sätta upp en cirkus? Läs om kommunens alla taxor här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om