Leos lekland är en framgångssaga, där det lilla företaget från Luleå från starten i Ica Hakons gamla lokaler har vuxit till en koncern. I dag omfattar företaget 55 lekland i fem länder.
I oktober 2019 tog Leo klivet ut i Europa, när det första leklandet invigdes i tyska Bremen. Joakim Gunler beskrev premiären som succéartad.
Sex månader senare inträffade en dramatisk helomvändning, när Coronaviruset fick spridning.
– Allt gick fort. Inom fyra-fem dagar tvingades vi att stänga alla våra lekland, berättar han.
Beslutet togs för att värna om gästernas och personalens hälsa samt för att minska smittspridningen i samhället.
I ett enda slag förlorades alla intäkter, samtidigt som företaget stod kvar med kostnader för löner, lokalhyra, företagsbilar och datorer bland annat.
– Vi satt med en sammanlagd hyreskostnad på 55 miljoner kronor per kvartal. Vi blödde tiotals miljoner varje månad, uppger Gunler.
I dag är mardrömmen inte helt över. Det går att skymta en liten ljusning i horisonten. På torsdagen plockade regeringen bort reserestriktioner inom Sveriges gränser.
Nu står det klart att Leos lekland öppnar inom kort.
– Först ut blir Norge den 15 juni. En vecka senare öppnar vi i Sverige. Finland och Tyskland. Vi väntar på ett klartecken från Danmark. Eventuellt kan vi inte öppna där förrän 8 augusti, understryker Gunler.
Han bekräftar att företaget har varit farligt nära en konkurs. Under det tre månader långa stoppet har koncernens samtliga ekonomiska tillgångar gått åt.
Vid stängningen, den 18 mars, hade Leos Lekland 1 600 löneutbetalningar. Merparten av personalen arbetade deltid.
– Det har varit otroligt tufft. Vi har klarat oss tack vare att våra hyresvärdar varit tillmötesgående och att vi lyckades permittera i princip all personal till den sista mars.
Nu har ägarna skjutit till eget kapital och med hjälp av banklån hoppas företaget att hitta tillbaka till kunderna.
– Vi tror fortfarande på affärsidén, men det svåra har varit att övertyga bankerna hur framtiden ser ut. Kommer vi att få tillbaka 30 eller 50 procent av omsättningen? Vår bedömning är att sommaren och hösten blir tuff, men vi tror att återhämtningen kommer i gång under det första halvåret 2021. Förhoppningen är att allt ska vara som förut om ett år, säger Joakim Gunler.