När NSD kommer till länsresidenset för att göra den årliga nyårsintervjun så står det snabbt klart vad som ligger högst upp på landshövdingens agenda inför det nya året - Norrbotniabanan.
- Jag kommer inom kort att bjuda in Banverkets styrelse till Norrbotten så att dess ledamöter på plats ska få en bild om vad det hela rör sig om.
Irriterad
PO Eriksson är nämligen märkbart irriterad över den motpropaganda som på många håll förs mot Norrbotniabanan.
- Det förekommer en hel del okunnighet samtidigt som det sprids en massa raljanta kommentarer, som att banan kommer att gå genom obebyggda trakter.
Men nu vässar alltså landshövdingen klorna i det som förefaller vara en mycket bestämd strategi.
- Nu ska vi tillsammans alla norrbottningar slåss för Norrbotniabanan och inte stå tillbaka och huka längre.
Huvudkontor saknas
Och i den här striden vill han ha alltså ha de norrbottniska företagarna med sig. Han pekar mot västkusten där företagarna, med Pehr G Gyllenhamnar i spetsen,
en gång i tiden marscherade tillsammans och drev igenom omfattande väg- och järnvägsatsningar.
- När jag satt i riksdagen så var det ständiga uppvaktningar från Västsverige och det var företagarna som gick längst fram. Göteborgs kommunalråd Göran Johansson stod för det mesta längst bak.
PO Eriksson tror sig samtidigt veta varför de norrbottniska företagarna inte hårdare, och tillsammans, driver kravet om att Norrbotniabanan ska byggas.
- Många stora företag har inte sina huvudkontor här uppe och då blir det väldigt lätt ett uselt engagemang.
Nya fajter
Landshövdingen utlovar ytterligare fajter under året. SSAB-ledningens beslut att lägga ned delar av Plannjas tillverkning i Luleå och flytta det till Småland, gillas definitivt inte.
- Med tanka på att det handlar om ett av Norrbottens bästa varumärken så känns det oerhört frustrerande. Det är frågan om ett feltänk från SSAB-ledningens sida och jag tänker på olika sätt att agera.
Hängläppar?
PO Eriksson vägrar samtidigt att nedslås av den senaste tidens många varsel i Norrbotten. Även om han konstaterar att krisens omfattning blivit större än befarat så hoppas han att norrbottningarna inte ska hänge sig åt pessimism och hängläpp.
- Det är ingen tvekan om att 2009 blir ett tufft år, samtidigt är min bedömning att Norrbotten är väl rustat inför framtiden.
Och så listar landshövdingen allt positivt som hänt i år och tidigare år och som han menar kommer att ge återverkningar en lång tid framöver: LKAB:s beslut om nya huvudnivåer i Kiruna- och Malmbergsgruvan, Bolidens besked om en storsatsning i Aitikgruvan, Vattenfalls mångmiljardsatsning i kraftverken, bygget av Haparandabanan, vidkraftsplanerna i Markbygden.
- När det gäller framtidssatsningar och omfattningen på investeringar så kan inget län i Sverige konkurrera med Norrbotten.
Landshövdingen aviserar dessutom att mer är på gång.
- Jag vet att det under det här året kommer att fattas nya stora investeringsbeslut som rör den norrbottniska basindustrin. Vad det handlar om är jag dock förhindrad att berätta.
PO Eriksson tar också tillfället att lyfta fram ett antal stora pr-framgångar för länet, som Charlotte Kallas genombrott i skidspåret och Kevins seger i Idol.
- Förutom att det betyder oerhört mycket för norrbottningarna så bidrar det till att göra Norrbotten känt utanför länet.
Allt är inte frid och fröjd
Även om landshövdingen bedömer att Norrbotten kommer att klara den djupa krisen bättre än andra delar av landet så konstaterar han att allt inte är frid och fröjd. Det som bekymrar mest är den fortsatta åderlåtningen av Norrbotten, i form av minskad befolkning. PO Eriksson har svårt att se någon snabb lösning på problemet.
- Vårt län lider fortfarande av den enorma utflyttningen som skedde på 50- och 60-talen. Nu har vi en situation med på tok för sned åldersstruktur, vilket innebär att det föds för få. Att vända det här kommer att ta lång tid och det som måste till är fler företag till Norrbotten, säger han.