Nu väntar tuffare tag

Fall som den övergivna hunden Sascha är ovanliga i Norrbotten. Hittills i år finns sju liknande fall där myndigheter omhändertagit djur.Samtidgit skärps djurtillsynen vid årsskiftet.

Foto:

LULEÅ2008-11-07 06:00
NSD skrev tidigare i veckan om blandrastiken Sascha som morgonen den 17 oktober hittades övergiven och fastbunden vid ett träd i Karlsvik.
Hunden hade troligen stått där hela natten. Luleå kommuns miljökontor beslutade att omhänderta hunden enligt djurskyddslagen.
Ovanligt fall
I Norrbotten är det ovanligt att djur omhändertas på det viset. Totalt har Luleå kommun fått in ett 30 tal klagomål från allmänheten om bristande djurhållning hittills i år. Endast tre fall har lett till omedelbart omhändertagande.
Förutom Sascha var ett av fallen några katter som uppehöll sig vid häktet på Porsön och saknade ägare.
Det tredje fallet var en katt utan ägare i centrala stan.
- Det krävs väldigt mycket för att det ska bli ett omhändertagande. Ofta får man tag i ägarna och får dem att sköta om sina djur, säger Peter Johansson, miljöinspektör vid Luleå kommun.
Få felfria
När kommunen gör inspektioner av djur som hålls i fångenskap, till exempel på lantbruk, är det ofta brister i renhet och inredning som de påpekar.
- Man hittar nästan alltid brister. Det är ganska få som är felfria, säger Peter Johansson.
Lantbrukaren får ofta en chans att rätta till problemet. Att omhänderta djuret ses som den sista utvägen.
Hunden Saschas ägare förklarade det som skedde med att han inte ville ha Sascha i sin lägenhet eftersom de nyligen fått barn. I stället fick hans mamma ta hand om hunden.
Mamman i sin tur säger att hon har gett bort hunden till en kamrat som hon inte minns namnet på.
Utsiktslöst
Miljönämnden konstaterade att ägaren till Sascha inte tog hand som sin hund när det gäller skötsel, omsorg och tillsyn.
Sascha omhändertogs omedelbart eftersom det verkade utsiktslöst att ägaren skulle skärpa till sig.
Fallet Sascha ligger nu på länsstyrelsens bord. Den avgör om beslutet ska fortsätta att gälla.
Från årsskiftet flyttas djurtillsynen, där bland annat inspektioner ute på lantbruk ingår, från kommunerna till länsstyrelsen.
Fler inspektörer
Djurtillsynen ska skärpas och effektivseras, är direktiven från Jordbruksverket. Minst en handfull nya djurskyddsinspektörer håller just nu på att rekryteras till länsstyrelsen. Över 80 ansökningar ha kommit in.
Det kommer finnas två lokalkontor för djurtillsyn i länet, ett i Luleå och ett i Kiruna.
Fakta Så säger lagen
Djursskyddslagen 32 § säger att länsstyrelsen eller polis kan besluta att ett djur som är utsatt för lidande omedelbart ska omhändertas om det bedöms som utsiktslöst att felet blir avhjälpt, ägaren till djuret är okänd eller inte kan anträffas eller att det i övrigt bedöms oundvikligen nödvändigt från djurskyddssynpunkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om