Nu väntar London på Elin

Elin Järlström är själaglad. Hon har kommit in på drömutbildningen i London. Med hjälp av sin film om leendets betydelse hoppas hon få gå den gratis.

FRAMTIDSDRÖM. Nu väntar drömutbildningen till copywriter på Elin Järlström.  Tillsammans med de övriga antagna letar hon bostad i London. "Men Luleå kommer alltid att vara hemma för mig", säger hon.

FRAMTIDSDRÖM. Nu väntar drömutbildningen till copywriter på Elin Järlström. Tillsammans med de övriga antagna letar hon bostad i London. "Men Luleå kommer alltid att vara hemma för mig", säger hon.

Foto: Linnea Bergenudd

LULEÅ2014-06-28 10:00

Luleåtjejen Elin Järlström, 22, gick igenom nålsögat och kom in på School of communication arts i London. Det är en av världens främsta reklamskolor, en praktiskt inriktad utbildning som producerar copywriters och art directors. Elin inriktar sig mot copywriting – att skriva reklamtexter.

– Skolan har ett nära samarbete med reklambyråer och redan som elev jobbar man med kunduppdrag. Utbildningen är på 1, 5 år och första året sammanställer man en portfolio som sedan bedöms under en så kallad portfoliodag. Efter bedömningen följer sex månaders praktik på en av byråerna.

Antagningsförfarandet var uppdelat i två steg: Först ett samtal via skype där Elin fick berätta om vem hon är, vad hon gjort och om sin kreativa personlighet. Sedan följde en intervjudag på plats på skolan under vilken Elin gjorde succe genom att presentera sig muntligt och samtidigt visa en film om sig själv.

– Jag började med att låtsas vara jättenervös. På filmen sa jag sedan till mig själv "Vad håller du på med? På det där sättet kommer du inte in på utbildningen". Så där fortsatte jag att synka det muntliga med filmen. Jag berättade om vem jag är men fick också in reklam om svensktillverkade hus, Ikea och annat svenskt. Sedan avslutade jag med att sjunga duett i stämmor med mig själv.

Utbildningen på School of communication arts är på engelska rakt igenom. Elin ser det som en biljett ut i världen efter examen.

– Jag är bra på engelska redan nu men kommer förstås att bli mycket bättre.

Sin ungdom till trots är Elin redan internationell. Under sin gymnasietid var hon utbytesstudent i Australien. Efter studentexamen pluggade hon franska i Frankrike där hennes italienske pojkvän utbildar sig inom företagande i vinbranschen.

– Innan utbildningen börjar i London den 9 september ska jag åka till honom i Italien, säger hon.

Annars jobbar hon som servitris på restaurang CG:s och hon har också hunnit med praktik på Yours reklambyrå.

– På Yours har jag varit omgiven av kärlek. Jag måste tuffa till mig för att bli vinnare bland 30 elever på skolan i London, säger hon.

Hon hoppas erövra ett stipendium som skulle innebära att drömutbildningen blir helt gratis. Också där tar hon filmen till hjälp.

– Jag har gått på stan med en kamera på huvudet för att visa på leendets betydelse. Om jag ler mot andra ler de tillbaka. Om jag är sur får jag det tillbaka, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om