Nu väntar fjällen för renarna

Nu lämnar renarna Luleå skärgård. På tisdagen lastas de in i lastbilar och börjar sin resa mot fjällen.

FLYTTLASSET. Sirges sameby Jakob Nygård och Magnus Kuhmunen kommer med renarna till hagen vid Tjuvholmsundet för lastning på lastbil.

FLYTTLASSET. Sirges sameby Jakob Nygård och Magnus Kuhmunen kommer med renarna till hagen vid Tjuvholmsundet för lastning på lastbil.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-04-08 13:15

De senaste veckorna har renarna samlats ihop mer och mer, för att de senaste dagarna inrymmas i en hage som under tisadgen kommer att krympas allt eftersom för att få upp djuren i lastbilarna.

Det är i dag, tisdag, som den stora vårflytten ska ske – och det är mycket jobb som måste göras innan renarna kan kliva av lastbilarna i Ritsem, för vidare vandring mot Vaisaluokta.

– Det är ungefär som ett slutspel det här för oss, vi är lite extra nervösa och lite extra noggranna, säger Jakob Nygårds, renskötare i Sirges sameby.

Hur skulle du summera den här vintern för er och renarna vid kusten?

– Det har väl varit lite mer utmaningar än normalt. Det har varit en hemskt dålig betesvinter, som mellan hopp och förtvivlan. Den började ganska bra, vi här vid kusten klarade oss rätt bra. När det regnade i december så blev det is ända ner till backen, det var bara runt stubbar och i branta släntar som det fanns bete. Men renarna hade det bra med foder under sämsta perioden. Det var bättre bete ute på öarna, det vi inte visste när vi flyttade dem dit var att det skulle bli sju veckors blida, säger han.

8 april, är det ett normalt flyttdatum för er?

– Det är väl inom ramen för en normal flytt. Tidigast har vi flyttat just efter 20 mars, och senast kring den 26 april.

Helst undviker de att flytta renarna en söndag, då trafiken ska ner efter fjällvägarna. Väl uppe i Risem väntar släkten på att få lossa renarna. Jakob Nygård och Magnus Kuhmunen ska åka upp så fort de städat ihop efter lastningen. Det kommer bara finnas lite "renskit och hårstrån" kvar efter dem, när de har åkt.

Kommer ni tillbaka till Luleå igen, efter sommaren? Eller har den här vintern avskräckt er?

– Vi har ju varit här i 17 år i följd, så nog lär vi komma tillbaka. Det finns inte så många andra land vi kan fara till, de flesta betesmarker är redan exploaterade eller upptagna, säger Jakob Nygård.

I slutet av november, i början på december - beroende på hur hösten är, återvänder renskötarna till Luleå skärgård.

Men nu väntar ännu en vår för dem, den här gången uppe i fjällen.

– Här i Luleå är våren ganska långt gången, när vi åker upp dit blir det som att dra tillbaka tiden en månad. Bonden säger att vi är tokiga som åker upp dit till vintern igen så fort det bli barmark här. Men nu är det bara att plocka fram alla tjockkläder igen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om