Nu väntar ett slott på Irland

LULEÅ. I går åkte Josefin Rönnlund, 11 år, Överkalix, till Irland. Hon ska vara med på ett läger för barn som har eller har haft cancer.- Det ska bli jättekul. Mina bröder tycker att det är fubbigt att bara jag får åka, säger hon.

Josefin Rönnlund har en ny kamera med sig. Första bilden föreställer NSD:s fotograf...

Josefin Rönnlund har en ny kamera med sig. Första bilden föreställer NSD:s fotograf...

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2008-06-25 06:00
Josefin Rönnlund insjuknade i leukemi när hon var sex år gammal. För tre år sedan var hon färdigbehandlad. Nu går hon på efterkontroller var tredje månad på Sunderby sjukhus.
- Det var dan före julafton 2002 som vi åkte in på sjukhus första gången. Josefin blev kompis med en fyraårig flicka som hette Johanna som också fick tillbringa julen där. De blev riktiga prinsesskompisar. Båda tyckte om glitter och allt "fint". Tyvärr gick Johanna bort sedan, berättar mamma Ingrid Rönnlund.
Josefin Rönnlund fick ligga inlagd på sjukhuset i Umeå i femveckorsperioder för cellgiftsbehandlingar. Däremellan drabbades hon av lunginflammationer och fick ligga på Sunderby sjukhus.
- Tre gånger fick jag vara i Sunderbyn, minns Josefin.
Hon hade ett behandlingsschema som sträckte sig över två och ett halvt år.
Sjukdomstiden var jobbig men Josefin minns också glada saker.
- Lekterapin i Umeå och i Sunderbyn var jätterolig. Man fick leka, klä ut sig, pyssla, spela spel och annat, säger hon leende.
Ska bo tio och tio
Nu väntar ett nio dagars läger på Irland. Lägret heter Barretstown - serious fun" och är gundat av skådespelaren Paul Newman. Dit kommer barn från Sverige, Norge, Danmark, Vitryssland, Grekland, Spanien, England och Irland. Från Sverige åker tio barn - fem tjejer och fem killar - och två ledare.
- Vi läste om lägret i Barncancerföreningens tidning Barn & cancer, och självklart ville Josefin åka dit. Varken resan eller lägervistelsen kostar oss något. Barretstown får pengar till allt genom sponsorer. Stället är ett slott och barnen ska bo tio och tio i stugor.
- Josefin är den enda deltagaren från Barncancerföreningen Norras område som sträcker sig från Sundsvall och uppåt, säger Ingrid Rönnlund.
Ingen kontakt
Josefin har inte träffat någon av de andra lägerdeltagarna tidigare. Hon har pratat i telefon med en av ledarna. Men hon är övertygad om att allt ska bli roligt.
I sin ryggsäck har hon en ny kamera, ny dagbok och ny penna. Hon ska fånga sina upplevelser i bilder och ord.
En speciell sak med lägret är att barnen inte får ha kontakt med sina familjer.
- En ledare ska ringa och tala om för mig när de har kommit fram och förstås om något speciellt skulle hända. Att vi inte får ha kontakt handlar om saker som att barnen kan drabbas av hemlängtan om de pratar med sina familjer. Vi förstår, säger Ingrid Rönnlund.
Hon ska följa sin dotter till Arlanda och möta henne där den 3 juli. Då kommer nog Josefin att var sprickfärdig av saker att berätta och mamma Ingrid kommer nog att vara sprickfärdig av nyfikenhet - liksom småbröderna Jakob och Jesper, och pappa Juha Tegelid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om