Nu utreder Vattenfall Lule älv

Grumligt vatten fyllt av sjögräs. Just nu pågår en utredning hos Vattenfall angående den försämrade standarden i Lule älv.

Lule älv, här utanför Harads, är på väg att växa igen.

Lule älv, här utanför Harads, är på väg att växa igen.

Foto: Moa Höjer

Luleå2018-09-07 05:30

Boende och näringsidkare i och kring Harads är oroliga för att Lule älv är på väg att växa igen. Detta främst på grund av Vattenfalls korttidsreglering som medför att älven fylls med sjögräs och gegga.

Enligt Vattenfall pågår just nu en utredning om en eventuell upprensning av älven.

– Men eftersom det handlar om strandlinjen så är det faktiskt en dammsäkerhetsfråga. Det har med erosion att göra. Tar man bort träd och sånt som står där så binder inte strandkanten lika väl och då kan det erodera, säger Peter Stedt som är pressekreterare på Vattenfall Sverige.

Hur viktig är Lule älv för svensk elproduktion?

– Den står ju för tio procent av all vattenkraft i Sverige så den är oerhört viktig. Man brukar säga lekmannamässigt att Luleälven lyser upp hela Sverige.

Är den försämrade standarden på älven ett nödvändigt ont?

– Man har ju gjort den bedömningen när man byggde de här kraftverken på 50-och 60-talen, att det var så viktigt med elförsörjningen. Det här som du nämner (grumligt vatten och sjögräs) är en konsekvens av att det är reglerade vatten och att det inte strömmar fritt.

Varför måste älven korttidsregleras?

– Det är ju ett sätt för alla kraftproducenter att optimera produktionena, att få ut så mycket som möjligt. I Luleälven sätter vi på och stänger av aggregat 8000 gånger om året.

Finns det en risk, enligt Vattenfall, att Lule älv växer igen?

– Om det vore en risk så skulle den ha gjort det för länge sen. De här stationerna kom på 50- och 60-talen, till och med 40-talet en del. Det har varit i princip samma vattenströmning och flöde hela tiden.

Enligt ett riksdagsbeslut taget den 13 juni i år ska flera svenska kraftstationer miljöanpassas till en modernare miljölagstiftning, detta enligt EU:s reglemente. Luleälven kommer dock inte att miljöanpassas.

– Man har undantagit stora älvar med mycket kraftproduktion, inte bara Luleälven, därför att de är för viktiga för nationens elförsörjning. Skulle man fullt ut följa de direktiv som gäller för små kraftverk skulle det bli oerhört kostsamt inte bara för kraftbolagen utan även för samhället i en förlust av elproduktion, säger Peter Stedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om