Nu tar Peppe Nationalmuseum till Norrbotten

Fler fönster. Ljuset flödar in i utställningssalarna efter att tidigare igensatta fönster nu öppnats.

Fler fönster. Ljuset flödar in i utställningssalarna efter att tidigare igensatta fönster nu öppnats.

Foto: Melker Dahlstrand

Luleå2017-05-06 06:00

NSD träffar Peppe Bergström Hesselbom en bit upp i Kulturhuset på Sergels torg i Stockholm. Där finns också Nationalmuseum, den del som håller öppet när huset på Blasieholmen håller stängt för renovering. Det är designavdelningen som just nu förbereds för den stora utställningen av finsk design när Finlands självständighet fyller 100 år.

Peppe Bergström har hamnat mitt i huvudstaden efter de fyra åren i Norrbotten, där han skapade institutionen Resurscentrum för konst och det senare korta gästspelet i Halland där han födde en annan institution som gav väsen om sig: Art inside out.

Varför lockade Nationalmuseum?

– Det var att få vara med om ett förändringsarbete och ett förädlingsarbete av ett av Sveriges absolut största varumärken och logotyper, det som Nationalmuseum är. Det är fantastiskt att få vara med om att få bygga upp ett nytt museum med nya förutsättningar.

Kommer vi att känna igen det gamla i det nya Nationalmuseum?

– Jo, ganska mycket, men också bli förvånad över väldigt mycket. Museet är helt utblåst och återställs efter 1866 års ritningar. Allt blir som det då var, även färgsättningen. Det är fantastiskt. Vi som arbetar på Nationalmuseum kommer inte att ha några kontor där, så hela museet blir till för besökarna. Det blir väldigt mycket mera utställningsyta och det är roligt.

Kommer vi också efter renoveringen att mötas av Carl Larssons stora målning?

– Jo, ”Midvinterblot” kommer att finnas kvar.

Vad innebär det att vara chef för publika avdelningen?

– Jag arbetar med pr och marknadsföring, konstpedagogik, butik, försäljning och publikationer. Det är fyra avdelningar. Jag har hand om allt som gäller besökaren.

Också publiken utanför Stockholm?

– Lite av mitt ansvar gäller också det nationella och regionala uppdraget. Jag har varit i Norrbotten och pratat med Region Norrbotten och Norrbottens museum. Vi planerar att samarbeta och det kanske blir en utställning i Norrbotten 2019 med verk från Nationalmuseum. Det var det jag ville när jag jobbade i Norrbotten och nu kan jag äntligen driva igenom den processen. Det finns fortfarande hinder när det gäller utställningslokalerna, men det finns annat än målningar vi kan visa, som design och konsthantverk.

Har du tagit med dig något från Norrbotten till Nationalmuseum?

– Jag skapade i Norrbotten en ny institution, Resurscentrum för konst. Sedan var jag nere i Halland och skapade en ny institution där, Art inside out. Kanske var det därför som jag anställdes av Nationalmuseum.

– De fyra åren i Norrbotten var viktiga och berikande. Jag är tacksam för att jag fick komma i kontakt med minoritetsspråken och konstpedagogiken, med fantastiska människor och ett fantastiskt konstliv. Det håller bra höjd och fortsätter att gå rakt uppåt. Det är jag glad för och jag följer konsten i Norrbotten. Det är också lite speciellt när man startat något nytt, det blir som ett skötebarn.

Är det bra att Norrbotten nu får ett länskonstmuseum i Kiruna?

– Det är märkligt att det tagit så lång tid för Norrbottens länskonstmuseum. Nu hoppas jag att arbetarkonsten i Sverige får en plats där den kommer fram. Är det någon stad i Sverige som ska lyfta arbetarkonsten så är det Kiruna.

Rykten säger att du sökte jobbet som chef på Norrbottens museum?

– Ja det fanns ett intresse från min sida, men det blev inte så. Jag vet inte varför. Jag sökte och fick inte jobbet. Halland och Nationalmuseum tyckte att jag var bättre. Men det hade varit roligt om jag fått jobbet, för Norrbottens länsmuseum skulle kunna bli ett fantastiskt museum. Jag har sett museets samlingar. De är enorma, fantastiska samlingar som jag verkligen skulle vilja visa.

När blir det återöppning av Nationalmuseum på Blasieholmen?

– I oktober 2018, men först blir det en smygpremiär med Nationalmuseum Jamtli i Östersund som öppnar på nationaldagen 2018. Det blir en stor sak i Östersund, en helt ny konsthallsdel i Jamtli. Det ingår i vårt regionala uppdrag att vi också ska finnas på andra platser. Vi har direktiv från regeringen att visa vår konst i Östersund.

Bara i Östersund?

– Vi samarbetar med Jernhusen och Swedavia och gör utställningar på järnvägsstationer och flygplatser. Vi gör en utställning på Kallax nästa år. Det är inga originalverk utan upptryckta vepor och förklarande texter. Resenärerna uppskattar att få något att titta på. Jag var först med konstutställningar på flygplatser i Norrbotten. Nu tar Nationalmuseum efter.

Vad är värt att se i Stockholm i sommar?

­– Nationalmuseum har tagit över Gustavsbergs porslinsmuseum. Där finns i sommar en utställning med formgivaren Wilhelm Kåge. Ta båten ”Gustavsberg” till Gustavsberg och besök porslinsmuseet. Där kan man få dreja en egen kaffemugg och få den bränd.

Peppe Bergström Hesselbom

Född den 14 december 1963 i Åre.

Gift med Ted Hesselbom, chef på Sigtuna museum.

Blev 2009 intendent och konstnärlig ledare för Konsthantverkarna i Stockholm. Dessförinnan var han vd och kreativ ledare på Hesselbom Universum, en reklam- och pr-byrå specialiserad på design, mode och konst.

Utsågs 2011 till chef för det av landstinget i Norrbotten nyskapade Resurscentrum för konst. Ställde ut konst på flygplatserna och öppnade Norrbottens ambassad för konst i Stockholm.

Lämnade Norrbotten 2016 för att grunda en ny konstinstitution, Art inside out i Halland, där konstnärer fick delta i skapandet av en ny stadsdel i Varberg.

Anställdes hösten 2016 av Nationalmuseum som chef för publika avdelningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!