I fikarummet sitter ett 20-tal äldre män och planerar arbetet för dagen. Tonen är skämtsamt brysk. När morgonmötet lider mot sitt slut hörs en barsk stämma från det avlånga bordets kortsida.
– Utgå!
Männen reser sig. Arbetsdagen kan börja på museet.
Vi kliver in i Lundbergshallen på Flygmuseet F21. Den invigdes sommaren 2016. Under vintern har hallen förändrats till det bättre. Den har bland annat kompletterats med ytterligare tre modellflygplan, några nya bildutställningar, flygplanstillbehör och motorer.
Utställningshallen har fått sitt namn efter Per och Kerstin Lundberg som bidragit mycket vid upprustningen av flygplanen S 26 Mustang och J 28 Vampire.
I sommar kommer museet att hålla öppet fram till 13 augusti.
– Vi har gjort en liten förändring. Den första och sista veckan har vi tagit bort. Det kom för lite folk i fjol, berättar Bernt Häggbom, ordförande och utställningsansvarig.
De 20 männen är före detta anställda vid Norrbottens flygflottilj F21. Numera driver de ett museum vars uppgift är att visa upp flygflottiljens verksamhet från 1941 och hur kalla kriget har påverkat den. Museet är en ideell förening med 170 medlemmar, varav uppemot 30 är aktiva .
– Fokus ligger på att berätta vad som hände 1945, hur det påverkade oss på Norrbottens flygflottilj och vilka konsekvenser det fick, berättar Bernt Häggbom.
Museet har nio flygplan, två helikoptrar, tre radarstationer och fem räddningsfordon. Där finns också en flygsimulator av modellen JA37. Den ger en verklighetstrogen upplevelse av att styra ett flygplan på egen hand. Bernt Häggbom menar att den är så populär att de skulle behöva en till.
– Flygsimulatorn är ganska dyr. Det krävs fem datorer för att hålla igång den, säger han.
Bernt Häggbom menar att det är dåligt om utrymme i museets lokaler.
– Vi hade gärna sålt fika men vi har ingen plats att göra det på.
Föreningen finansierar museet med hjälp av sponsorer, den årliga medlemsavgiften på 100 kronor och bidrag från det statliga museinätverket Sveriges militärhistoriska arv.
– Utan vårt medlemskap där hade vi aldrig fått museet att gå runt, säger Bernt Häggbom.
Antalet besökare varierar från dag till dag beroende på vädret.
– Ett bra museiväder är mulet och lite regn. När det är 20 grader varmt och soligt går folk inte på museer. Då åker de till sina sommarstugor eller badstranden istället.