Klädinsamling stoppas – hinner inte ta emot alla gåvor

Det råder en stark trend för återbruk i Luleå. Så stark att både Rädda barnen och Röda korset Kupan har valt att temporärt stoppa insamlandet av kläder. "Just nu hinner vi inte ta emot alla gåvor", säger Boel Nordberg från Rädda barnen.

Bakom Boel Nordberg tornar Rädda barnens klädsäckar upp sig. På senare tid har Luleborna varit så generösa att hjälporganisationen inte förmår att ta emot fler avlagda kläder.

Bakom Boel Nordberg tornar Rädda barnens klädsäckar upp sig. På senare tid har Luleborna varit så generösa att hjälporganisationen inte förmår att ta emot fler avlagda kläder.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2022-09-20 18:00

Hjälporganisationen Rädda Barnen har en enda second handbutik i Sverige. Den finns i Luleå. Butikspersonalen består av tre halvtidsanställda.

I fredags togs beslutet att inte ta emot fler kläder förrän den första oktober.

– Intresset för återbruk har vuxit under de senaste åren. Vi upplevde en kraftig ökning under pandemin, när många fick tid över till att bland annat rensa i sin garderob, berättar Astrid Björklund.

I dag är källarförrådet på Repslagargatan fyllt nästan upp till taket av svarta säckar och papperspåsar. Efter sommaren har mängder av avlagda kläder lämnats in.

– Droppen kom i fredags, när det dök upp två fullastade bilar och en man med två stora säckar. Nu behöver vi hitta utrymme för att kunna sortera och jobba i kapp. Dessutom är det hög tid att plocka fram vinterkläderna i butiken, förklarar Boel Nordberg.

Även bland konsumenter växer intresset. Astrid Björklund gläds att medelåldern bland kunderna har sjunkit på senare år.

– I dag är det inte ovanligt att det kommer hit studenter från gymnasiebyn för att köpa second hand. Det känns riktigt roligt, berättar Anita Björklund.

För en vecka sedan tog Röda korset Kupan samma beslut, men de har valt att kalla det för insamlingspaus. Bedömningen är att det krävs två veckors arbete för att hinna ta hand om den stora mängden av kläder.

Det är första gången på fyra år som hjälporganisationen valt den här utvägen för att komma till rätta med en omöjlig arbetsbelastning.

– Jag hoppas att kunderna har förståelse för vårt beslut. Vi kommer att hålla butiken öppen precis som vanligt, men på grund av logistiska problem kan vi inte ta emot fler kläder, säger butikchef Per Holmqvist.

Hur ser trenden för återbruk ut i Luleå?

– Den är hela tiden ökande. Den ligger rätt i tiden. Omsorgen för miljön har kommit för att stanna. Om man då för en billig peng kan köpa ett plagg som redan finns så känns det kanske bra i både plånbok och själ, svarar Per Holmqvist.

På second hand-butiken Samlat på Köpmantorget instämmer butikssäljaren Astrid Nordbrandt i den samstämmiga bilden av pågående second hand-trenden.

– Speciellt bland unga kvinnor 18-23 år har det i dag blivit trendigt att köpa begagnat, men vi tar fortfarande emot kläder - både på Returpunkt centrum och på Risslans återvinningscentral.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!