Nu ska svenskt friluftsliv lyftas

Från 2011 kommer Svenskt friluftsliv att fördela statliga medel till friluftsrörelsen. Det beslutade regeringen i förrra veckan. Svenskt friluftsliv är en paraplyorganisation för de ideella sammanslutningar som lockar till exempel cyklister, fiska-re, hundägare, frisksportare, fjällvandrare, kanotister och orienterare.

Luleå2010-07-14 06:00
Just nu pågår Kanot-SM
i Luleå. På plats finns Stefan Gustavsson, vice ordförande i Kanotförbundet. För att kunna arrangera SM och andra tävlingar är man medlem i och tar hjälp av Riksidrottsförbundet.
- När det gäller att stärka friluftspaddlingen i naturen behöver vi en paraplyorganisation som stärker våra intressen, säger Gustavsson och berättar att Svenska kanotförbundet har varit medlem i Svenskt friluftsliv de senaste två åren.
Första propositionen
Sammanlagt 22 medlemsorganisationer "lyder" under Svenskt friluftsliv. Och i förra veckan tog rege-ringen beslut om den förs-ta friluftspropositionen
i Sveriges politiska historia.
Propositionen, under benämningen Framtidens friluftsliv, ska ge status åt allt det arbete som läggs ned inom friluftsorganisationerna och i arbetet med att värna om allemansrätten. Organisationen företräder det ideella i Sverige och är talesman gentemot rege-ring, riksdag och myndigheter.
Utveckla friluftslivet
Uppgiften är att bevara och utveckla förutsättningarna för det svenska friluftslivet. Svenskt friluftsliv har löpande kontakter med departementet, Friluftsrådet och myndigheter som till exempel Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet, Ungdomsstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut.
Redan 2006 påbörjades det strategiska verksamhetsarbetet med organisationen. 2008 bildades paraplyorganisationen för friluftsorganisationerna.
I Svenskt friluftsliv samlas nu 22 ideella friluftsorganisationer, som tillsammans har cirka 2 miljoner medlemmar, varav 300 000 är barn och ungdomar. Totalt består organisationen av närmare 10 000 lokala- och regionala föreningar.
Stärker rörelsen
I och med att Svenskt friluftsliv får fördela de statliga anslagen så stärks hela friluftsrörelsen. Ett av målen är att stärka den långsiktiga finansieringen för friluftsorganisationerna och höja friluftslivets status i samhället.
Stefan Nyström, ordförande i Svenskt friluftsliv, är mer konkret om framtida behov.
- Nu väntar vi bara på att propositionen följs upp i budgetpropositionen
i höst, så att de ekonomiska förutsättningarna finns för att genomföra förslagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om